Благовіщення Пресвятої Богородиці — християнське свято, що відзначає подію, коли архангел Гавриїл провістив Діві Марії, що вона непорочно зачне від Святого Духа і народить Сина Божого — Ісуса Христа. У православ'ї входить до ряду дванадесятих (головних) свят. Є третім за значенням святом після Великодня і Різдва Христового. У Католицькій церкві Благовіщення має найвищий статус торжества.

Християни східного обряду відзначають Благовіщення 7 квітня (за юліанським календарем), а західного — 25 березня (григоріанський календар).

В Україну свято прийшло з утвердженням християнства, проте в подальшому народні язичницькі традиції продовжують співіснувати з християнським святом. В народі одержало назву «третьої зустрічі весни» (після Стрітення і Сорока Мучеників). Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. За народними уявленнями, лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи. Раніше ж «турбувати» землю вважалося великим гріхом. Пасічники цього дня виставляють на двір вулики.

Існує повір'я: яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.



Переглядів: 2636
Поширень: 0