Цього року країни «Вишеградської четвірки»  (В4) обрали Вінницю для проведення чергової конференції, яка організована в рамках заходів з підтримки України в період здійснення реформ. Вона тривала 12 квітня у конференц-залі готелю «Франція». Форум був присвячений розвитку малого та середнього бізнесу. «Вишеградська четвірка» прагне передати свій досвід українському уряду та бізнесу. Адже країни В4 розвивались у схожих з Україною умовах, але вже успішно пройшли шлях реформ та мають сьогодні стабільну економіку та політичну ситуацію.  

Організаторами конференції виступили Міністерство зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини у співпраці з Міністерством закордонних та європейських справ Словацької республіки, міністерством закордонних справ Чеської Республіки, Міністерством закордонних справ Польщі та Міністерством закордонних справ України.

«Конференція покликана сприяти розвитку малого та середнього бізнесу. Я хочу підкреслити, що Угорщина і країни Вишеградської четвірки повністю підтримують Україну та той шлях реформ, на якому сьогодні стоїть ваша держава. І сьогодні наша присутність тут підтверджує наше прагнення спряти динамічному розвитку України. Сьогодні ми у Вінниці, і ми побачили, що це гарне і відкрите місто з ефективною владою. Ми впевнені, що заходи децентралізації в Україні будуть рухатись й надалі і будуть гарним стимулом для розвитку влади і фінансового ресурсу», - зазначив Державний секретар з політики безпеки і міжнародного співробітництва Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Мікола Іштван.

Вишеградська четвірка провела у Вінниці конференцію по підтримці розвитку малого і середнього бізнесу

«Вінниця є тим регіоном, який показує, як повинен розвиватись малий і середні бізнес, особливо агросектор. Основа ідея цієї події – визнати, що малий і середній бізнес не тільки існує в країні, а він є дійсно важливою складовою політичної стабільності, і не тільки на сьогоднішній день. Тому ми повинні його розвивати і надавати всю необхідну підтримку з боку держави, а головне не заважати», - зазначила  заступник Міністра економіки і торгівлі України Юлія Кліменко.

Вишеградська четвірка провела у Вінниці конференцію по підтримці розвитку малого і середнього бізнесу

«Якщо подивитись на наш регіон, ми можем сказати, що Вінниччина динамічно розвивається. Разом з тим, економіка нашого регіону тісно пов’язана з загальними тенденціями, які є на світових ринках продовольства. Вона буде продовжуватись найближчі роки, і ми маємо зробити все для того, щоб диверсифікувати економіку області, підвищити конкурентоспроможність наших підприємств. Власне, для цього ми проводимо цю спільну конференцію, щоб знаходити нові інструменти роботи у цьому напрямку, а наші підприємці мали можливість отримувати нову інформацію. Це можливість показати малому і середньому бізнесу нові можливості, які відкриваються перед бізнесом із впровадженням угоди вільної торгівлі в рамках асоціації України та Європейського Союзу», - сказав голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

Вишеградська четвірка провела у Вінниці конференцію по підтримці розвитку малого і середнього бізнесу

«Вінниця відкрита для спілкування і нам корисний досвід Чехії, Угорщини, Словаччини та Польщі. У кожного була своя дорога, але головне, що ці країни досягли основної мети, і сьогодні вони є учасниками Європейської спільноти. Тому нам є чого повчитись. Разом з тим, той досвід, який набула Україна і бізнес за останні два роки, коли в умовах війни необхідно було швидко переорієнтовувати імпорт та експорт різної продукції та бізнесові взаємовідносини з Сходу на Захід, - це теж досвід, але краще, щоб так не було в жодній країні, як це відбулось в нас», - каже Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Вишеградська четвірка провела у Вінниці конференцію по підтримці розвитку малого і середнього бізнесу

У конференції взяли участь підприємці країн В4 та Вінниччини. Вони впродовж дня спілкувались про розвиток малого та середнього бізнесу, обговорювали питання, які  цікавлять, та ділились досвідом.

Довідково про Вишеградську групу:

Вишеградська четвірка – група з чотирьох центральноєвропейських країн: Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини. З'явилась унаслідок зустрічі президентів Польщі Леха Валенси і Чехословаччини Вацлава Гавела та прем'єра Угорщини Йожефа Антала 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград, після ухвалення Вишеградської декларації. Головною метою була названа інтеграція до євроатлантичних структур. Водночас спільність цілей закордонної політики, спільність історичного досвіду та географічна близькість спричинили появу нового регіонального утворення, названого після розпаду Чехословаччини Вишеградською четвіркою (Чехія і Словаччина). Були ухвалені умови про лібералізацію торгівлі в межах групи, що спричинило появу в 1993 році Центральноєвропейського порозуміння про вільну торгівлю (CEFTA). У 1994-1998 роках зусилля країн Вишеграда переважно були спрямовані радше на інтеграцію з ЄС і НАТО, ніж на лобіювання взаємних інтересів. В4 відображає зусилля країн регіону Центральної Європи працювати разом в ряді сфер, що становлять спільний інтерес в рамках загальноєвропейського інтеграції. Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина завжди були частиною культурного обміну та мали спільні інтелектуальні цінності та корені, які вони хотіли б зберегти і ще більш зміцнити. Всі країни В4 прагнули стати членами Європейського Союзу і досягли цієї мети в 2004 році (1 травня). Діяльність В4 в жодній мірі не спрямовано на ізоляцію або ослаблення зв'язків з іншими країнами. Навпаки Група націлена на заохочення оптимального співробітництва з усіма країнами, зокрема своїми сусідами-не членами ЄС.

Вишеградська група і Україна:

Країни Вишеградської групи у період 2010-2014 рр. належали до групи держав, які підтримували європейські прагнення України Окрім того, у період Революції гідності лідери четвірки виконали, поряд із деякими іншим урядами, роль посередників між владою і опозицією. Упродовж 2014-початку 2015 рр. члени В-4 у офіційних заявах підтримали територіальну цілісність України в контексті анексії Криму та війни на Донбасі. У грудні 2014 р. прем’єри Вишеградської четвірки на засіданні у Братиславі оцінили політику Росії як таку, що порушує суверенітет і територіальну цілісність України, пізніше оприлюднювали інші заяви щодо потреби дотримання Росією норм міжнародного права. У питанні підписання та ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Вишеградські держави теж виступили прибічниками залучення Києва до європейського політичного і економічного просторів. На початку квітня 2015 р. міністри закордонних справ В4 підтримали фінансовий план надання допомоги Україні і запропонували план допомоги у сфері енергетики, зокрема щодо постачання газу Україні. 



Переглядів: 4334
Поширень: 0