Згідно порядку денного, голова обласного комітету профспілки Сергій Пугачов звітував про роботу комітету за період з 22 грудня 2004 року по 22 грудня 2009 року. Так, конференція відзначила, що обком профспілки проводив роботу, спрямовану на упередження та профілактику порушень трудових, соціально-економічних прав та гарантій освітян, на сприяння розвитку їхніх духовних запитів, фахової майстерності, зміцнення єдності профспілкового руху, підвищення правової обізнаності та активності членів Профспілки. Цьому сприяла робота з реалізації положень обласної Угоди з управлінням освіти і науки облдержадміністрації, заходи з розвитку колдоговірних стосунків між профкомами та адміністраціями освітніх закладів.

«Перевірено стан роботи і надано практичну допомогу керівникам та профспілковому активу 1062 установ і закладів освіти, видано 789 приписів роботодавцям, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування про усунення недоліків, захищено в судах права 1250 членів профспілки, на вимогу обкому працівникам донараховано, повернуто, не допущено незаконних відрахувань на загальну суму більше 2 млн. грн.», - наголосив голова обкому профспілки Сергій Пугачов.

Посилена увага надавалася активізації роботи організаційних ланок профспілки через участь у Всеукраїнських оглядах-конкурсах на кращу первинну профорганізацію, з питань охорони праці, пожвавлення молодіжного профруху. Разом з членськими організаціями обком налагоджував контроль за створенням належних умов праці, вирішенням житлово-побутових проблем, сприяв поліпшенню відпочинку, оздоровлення членів профспілки та їх дітей.

Разом з тим, у роботі обласного комітету профспілки мають місце певні недоліки і упущення. В області ще масово допускаються порушення трудових прав працівників, законодавства про основну та додаткову оплату праці, не скрізь вирішується питання безкоштовного доїзду учителів сільської місцевості до місця роботи і назад. Незважаючи на певне покращення, високим залишається рівень неповної зайнятості педагогів (27,1% проти 31,8% у 2004 році), недостатньо ефективним залишається громадський контроль за охороною праці, вимагають підвищення уваги профорганів проблеми молодих спеціалістів, непрацюючих ветеранів педагогічної праці.

«Доречно відзначити, що з боку обласної влади є розуміння і підтримка освіти в умовах реформування, - зазначив Сергій Пугачов. – Зокрема, динамічний розвиток освіти, позитив в інноваційному поступі значної частини навчальних закладів стали можливими завдяки пріоритетності фінансування освіти в області. Навіть в умовах фінансової кризи, освітній бюджет переважної більшості районів та міст був сформований відповідно до діючих нормативів».

Підтримав цю думку і начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк: «Спільним результатом освітян області є стовідсоткове виконання обласних програм по підготовці робітничих кадрів, комп’ютеризації та інформатизації навчального процесу, програми «Сільська школа». За останні 5 років на Вінниччині побудовано 18 нових загальноосвітніх навчальних закладів. Тільки у 2009 році введено в дію 4 нові школи: у с. Стрижавка Вінницького району, Білках Іллінецького району, Ольгополі Чечельницького та Довжку Ямпільського районів. Продовжується робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази установ і закладів освіти. Навчальні заклади оснащуються сучасними комп’ютерними класами, інтерактивними дошками, супутниковим Інтернетом. Тож консолідовані зусилля управління освіти і науки облдержадміністрації та комітету обласної організації профспілки працівників освіти і науки, спрямовані на виконання Угоди, забезпечують реалізацію пріоритетних напрямків розвитку освіти і науки, прав громадян на освіту».

Голова обласної державної адміністрації Олександр Домбровський зауважив, що у сфері соціально-економічного захисту освітян зроблено чимало. Проте 2010 рік ставить нові виклики. Насамперед, це стосується проблем із виконанням Державного бюджету, який досі не прийнято; протиріч, які викликає введення в дію Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції». У свою чергу, голова міської ради Володимир Гройсман зазначив, що наявні труднощі є наслідком не лише розбалансованості влади, а й її байдужості до проблем держави. Та, незважаючи на негаразди, освіта Вінниччини перебуває на належному рівні.

Підсумком ХІХ звітно-виборної конференції Вінницької обласної організації профспілки працівників освіти і науки стало переобрання Сергія Пугачова головою обласного комітету профспілки на другий термін.


Переглядів: 4088
Поширень: 0