З 14 травня вінничани та гості міста чутимуть у громадському транспорті оновлені назви зупинок разом з історичною довідкою про особистостей, на честь яких вони названі. Це відбувається у рамках перейменування вулиць за законом про декомунізацію. А згодом на перейменованих зупинках з’являться й плакати, на яких городяни зможуть прочитати коротку інформацію про людей, на честь яких названі ті чи інші зупинки.

З лютого цього року у рамках декомунізації у громадському транспорті Вінниці почали оголошувати нові назви зупинок. Оновили назви зупинок й на електронних табло у салонах транспорту. А з середини травня в рамках проекту «Історична зупинка», пасажири зможуть дізнатися цікаву інформацію про людей, на честь яких було перейменовано вулиці.

Проект «Історична зупинка» реалізовується департаментом культури і департаментом енергетики, транспорту та зв’язку міської ради спільно з громадською організацією «Вінницьке історичне товариство». Тексти розробив колектив експертів міської топонімічної робочої групи, а озвучує інформацію історик Олександр Федоришен.

«Нові інформаційні блоки з’являться в трамваях, тролейбусах та автобусах Вінниці до Дня Європи, тобто 14 травня. Головне завдання проекту – познайомити городян та гостей міста з новими топонімами, адже виконавши норми декомунізаційного законодавства, майже 150 вулиць Вінниці отримали нові назви. Ще 50 з лишком топонімів місто набуло завдяки новоприєднаним територіям. Вінничани зможуть познайомитись з коротким тлумаченням назв, пов’язаних в більшості з відомими діячами та фактами регіональної та української історії. Проект охопить близько 40 зупинок», – каже історик Олександр Федоришен.

Наприклад, це теперішні зупинки на честь героя Чорнобиля, який навчався у Вінниці, Миколи Ващука (колишня Квятека), історика та краєзнавця Валентина Отамановського (колишня Космодем’янської), конструктора ракет Михайла Янгеля (колишня Фрунзе) та інші.

Так, на зупинці, названої на честь Марії Федорівни Гавриш звучатиме інформація, що ця жінка – багаторазова чемпіонка та рекордсменка СРСР та України з плавання. Перша вінничанка-учасниця Олімпійських ігор (1952, Гельсінкі), народилась та проживала на П’ятничанах. А на зупинці на честь Олександра Петровича Довженка, – всесвітньо відомого кінорежисера та письменника, – йтиметься про те, що його фільм «Земля» було названо серед 12 найкращих картин в історії людства.

Також у подальших планах – облаштування на перейменованих зупинках інформаційних плакатів зі світлинами видатних особистостей та їх короткими біографіями, які частково будуть повторювати інфоблоки з громадського транспорту. Це буде зроблено завдяки співпраці з мережевою ініціативою «Вінничани».



Переглядів: 2703
Поширень: 0