Сьогодні Вінницький міський голова Сергій Моргунов зустрічався із представниками органів місцевого самоврядування сусідніх громад: Якушинецької сільської ради та Стрижавської селищної ради. Говорили про ті проекти, які вони реалізують по співфінансуванню за рахунок субвенцій з міського бюджету та власних коштів, і про те, як сусідні громади бачать свій подальший розвиток.

Більш тісну співпрацю із навколишніми селами Вінницька міська рада розпочала у 2013 році. Тоді було прийнято рішення укласти угоди про передачу субвенції з міського бюджету сільським та селищному бюджетам. І вже у 2014 році на ці потреби з казни Вінниці було виділено 1,7 млн грн. у 2015 році ця сума становила 2,3 мільйони. В цьому році на субвенції навколишнім громадам передбачено 3,5 млн грн.

За ці кошти, а також за рахунок співфінансування із сільських та селищних бюджетів, навколишні громади проводили ремонт житлового фонду та об'єктів соціальної сфери, будівництво дитячих та спортивних майданчиків, ремонт доріг та їх утримання, вуличне освітлення та водопостачання тощо.

«Кошти направлялись на дуже різні проекти, - розповідає Вінницький міський голова Сергій Моргунов. – Наприклад, Якушинецька сільська рада – на асфальтування доріг. І там сьогодні капітально відремонтовано 17 вулиць, і крім того вони провели освітлення на 4 вулицях. Якщо говорити про Стрижавську селищну раду, то вона пішла по іншому шляху, і кошти направляються на облаштування дитячого садочку, минулого року відремонтували одну групу, в кінці 2014 року було встановлено дитячий майданчик, дуже багато було зроблено в селищі по освітленню вулиць».

Цього року з міського бюджету виділено 3,5 млн грн на субвенції сусіднім громадам

Стрижавський селищний голова Таїсія Короленко розповіла, що в цьому році вони кошти спрямують на утеплення дитячого садка і капітальний ремонт спортивної зали в іншому ДНЗ. А заступник Якушинецького сільського голови Дмитро Маркорій каже, що вони планують продовжувати ремонтувати дороги та будувати мережі зовнішнього освітлення, також планують створити у цьому році спортивний зал, де б змогла займатись молодь.

Цього року з міського бюджету виділено 3,5 млн грн на субвенції сусіднім громадам

Перебуваючи у сусідніх селах Сергій Моргунов зазначив, що така співпраця територіальних громад потрібна і обов’язково буде продовжуватись. «Я вважаю, що не повинна сильна територіальна громада така як Вінниця мати поруч добрих сусідів, але не спілкуватись і не допомагати. Тому ми підтримаємо і фінансово, і у інший спосіб. Наприклад, на деякі сільські ради ми пускаємо муніципальні автобуси, на деякі – маршрутні таксі, ми приймаємо у наші садки і школи дітей з сусідніх сіл. І таких прикладів є багато. Це постійний процес, і ми далі будемо співпрацювати».



Переглядів: 3230
Поширень: 0