Організаторами навчального семінару з питань запровадження нових методик аналізу регуляторного впливу для державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування Вінницької області виступили Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні», Державна регуляторна служба України та Вінницька обласна державна адміністрація.

Про базові положення оновленої методології регуляторної політики 26 травня під час брифінгу інформувала голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

«Влада повинна цифрами обґрунтовувати своє рішення, і в ході його пошуку має провести кілька консультацій, без яких здійснити аналіз регуляторного впливу буде неможливо. Адже половина параметрів, які необхідно буде внести в цей аналіз, зі стандартної статистики не отримаєш. Їх можна почерпнути тільки в ході консультацій з бізнесом, - повідомила Ксенія Ляпіна. - Тобто уже в процесі підготовки рішення відбувається його обговорення і надходять сигнали, яким чином скорегувати рішення так, щоб воно було оптимальним. Тоді воно сприймається як необхідність і виконується значно краще».

Голова Державної регуляторної служби висловила сподівання, що ця методологія активно сприятиме системним змінам в країні, адже передбачає зовсім інший процес прийняття державних рішень, який підвищить довіру між бізнесом і владою.

За словами першого заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Гижка, така практика надзвичайно актуальна саме тепер, коли в рамках децентралізації влади значна частина повноважень передається на місця.

Держслужбовців та самоврядців Вінниччини навчатимуть нових методик аналізу регуляторного впливу

«Будь-який документ чи рішення, яке приймає влада, має завжди враховувати інтереси трьох сторін: влади, бізнесу та людей. Коли цей баланс інтересів витриманий, коли є обрахунок вигід і витрат для кожної сторони, то рішення, яке приймається, є найкращим. Воно швидко приживається, і позитив від цього відчувають і люди, і бізнес, - зауважив Андрій Гижко. – Сьогодні це особливо актуально. Ми бачимо, що зараз територіальні громади отримали величезний ресурс, а об’єднані громади отримують і величезну відповідальність та повноваження. І якщо раніше сільські громади здебільшого затверджували лише бюджет і свої місцеві програми, то сьогодні ми говоримо і про правила благоустрою, і про самооподаткування, і про вивезення сміття. Тобто громада починає жити як організм, а органи місцевого самоврядування починають приймати рішення на межі влада – бізнес – суспільство».

Перший заступник голови ОДА також відзначив, що навчальні семінари із вказаного питання проводитимуться не лише на обласному рівні – тренери готові виїжджати і на місця. Більше того, за словами заступника директора Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» Наталії Слинько, таке навчання прогнозується і для представників бізнесового середовища, аби діалог був максимально ефективним та результативним.



Переглядів: 2655
Поширень: 0