Мешканці багатоповерхівок стають дедалі активнішими у співфінансуванні робіт капітального характеру у своїх будинках та дворах. Гарним прикладом цього є жителі будинків по вул.Коцюбинського,78 та Академіка Янгеля,73,75 (раніше вул.Фрунзе). У першій багатоповерхівці мешканці зорганізувались і за фінансової підтримки з міського бюджету здійснили утеплення фасаду двох під’їздів. В іншому – жителі взяли участь у співфінансуванні капітального ремонту прибудинкової території.

Люди розповідають, що в обох випадках усіма організаційними питаннями займався депутат міської ради Петро Бабій. «Петро Валерійович розповів, що існує програма: 30% від вартості утеплення сплачують мешканці і 70% дає міська рада. Ми виріши взяти участь у цій програмі, і вже маємо результат – зникла сирість, коли на вулиці жарко, в будинку прохолодно, а коли прохолодно, то у нас довго утримується тепло без включеного опалення. Зараз ми працюємо над тим, щоб завершити початі роботи. Ще хочемо відремонтувати козирки і входи в під’їзди та підвал, плануємо утеплити балкони», - каже старша по під’їзду №1 будинку по вул. Коцюбинського,78 Людмила Жданюк.

У цьому році планується комплексно відремонтувати двори 22 будинків

В цій багатоповерхівці по вул.Коцюбинського виконано капітальний ремонт з утепленням фасадів квартир двох під’їздів загальною площею 2,1 тис.м2. Вартість одного квадратного метру утепленого фасаду для мешканців обійшовся понад 150 грн. В поточному році у цьому дворі також планується влаштування контейнерного майданчику.

«Мені імпонує те, що ініціатива мешканців була підтримана депутатом міської ради Петром Бабієм. Вони разом відпрацьовували всі алгоритми, яким шляхом рухатись, що для цього треба. А ми з міського бюджету направили на капітальні роботи в цьому будинку 700 тисяч гривень, плюс 260 тисяч зібрали мешканці. Жителі будинків по вул. Академіка Янгеля таким чином за рахунок співфінансування привели в порядок свою прибудинкову територію», - розповів міський голова Сергій Моргунов.

У цьому році планується комплексно відремонтувати двори 22 будинків

У дворах будинків по вул.Академіка Янгеля,73,75 (раніше вул. Фрунзе) проведено капремонт асфальтного покриття площею 1,9 тис.м2, облаштовано 55 місць для паркування автотранспорту мешканців, розширено проїзди. Під час відновлення тротуарів враховані потреби людей з обмеженими фізичними можливостями. Ще планується встановлення декоративного огородження та лавочок для відпочинку. На даний час обраховується вартість робіт.

«З людьми працюється по-різному. Є випадки, коли, наприклад, якщо мова йде про ремонт покрівлі, то мешканці першого поверху кажуть, що їх не цікавить дах, а жителі верхніх поверхів кажуть, що їм байдуже, що підтоплюється підвал. Тому нам доводиться часто зустрічатись, багато говорити і переконувати людей, що це їхній спільний будинок, і вони мають дбати про нього. Коли ми обговорювали ремонт цього двору, то стало питання про знесення гаражів. Їхні власники не хотіли змін. Але під натиском громади нам це вдалось. Гаражі забрали і створили паркувальні місця для всіх автомобілів. Адже прибудинкова територія має бути для всіх, а не для окремих мешканців», - говорить депутат міської ради Петро Бабій.

У цьому році планується комплексно відремонтувати двори 22 будинків

«Важливо, що цей процес розпочався. Якщо минулого року було виконано комплексний капітальний ремонт територій шести будинків по Академіка Янгеля та Стеценка на Замості, і п’яти багатоповерхівок на Космонтавтів, що на Вишеньці, то в цьому році в нас в планах 22 двори. Люди побачили: якщо сусіди змогли привести в порядок свій двір, тому і ми можемо. Я наголошую на тому, що тільки об’єднання людей можуть давати такі позитивні результати. Міська рада завжди підключається до ініціатив мешканців та фінансує 70% вартості проектів», - каже мер Сергій Моргунов



Переглядів: 4662
Поширень: 0