Вчора виконком міської ради затвердив форму Меморандуму про співпрацю та взаєморозуміння між управителями багатоквартирних будинків, ОСББ та департаментом житлового господарства. Це дозволить убезпечити вінничан від управителів-«шахраїв» та підприємств, які не зможуть ефективно утримувати будинки. Серед переваг для управлінських компаній – допомога та підтримка міської ради у вирішенні проблемних питань у сфері житлово-комунальних послуг, участь у міських програмах та конкурсах тощо.

У Законі України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено вибір форми управління. Співвласники можуть самостійно керувати своїм будинком (безпосередньо чи через ОСББ), або ж користуватися послугами професійного управителя, обраного на загальних зборах.

«На сьогодні ринок послуг з управління будинками є відкритим, зрозуміло, що на ньому є і буде конкуренція. Ми розуміємо потребу в забезпеченні мешканців, власників квартир, співвласників будинку в надійних управлінських компаніях, які спроможні надавати якісні послуги. Тому ми вважаємо за доцільне врегулювати ці взаємовідносини з всіма учасниками на ринку шляхом укладення Меморандуму. Мета цього документу – консолідація управителів багатоквартирних будинків, ОСББ для забезпечення спільно з міською радою співпраці, направленої на створення безпечних та комфортних умов проживання в багатоквартирних будинках. А також – соціального захисту споживачів житлово-комунальних послуг», – каже в.о. директора департаменту житлового господарства Роман Фурман.

Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння підписуватимуться між департаментом житлового господарства (координатор) та управителями багатоквартирних будинків, ОСББ та підприємствами, які задіяні у створенні та супроводженні муніципальної бази даних житлово-комунального господарства.

Таким чином, мешканці будуть убезпечені від управителів-«шахраїв», підприємств–«одноденок» та тих, які не мають ресурсів, необхідних для ефективного утримання будинків. Жителі матимуть допомогу та підтримку Вінницької міської ради у вирішенні проблемних ситуацій з управителем будинку та інших питань в сфері надання житлово-комунальних послуг.

Як зазначив Роман Фурман, від укладання Меморандуму переваги отримають усі сторони. Управителі багатоквартирних будинків, ОСББ матимуть допомогу та підтримку міської ради у вирішенні проблемних питань у сфері надання житлово-комунальних послуг. Їх оперативно інформуватимуть щодо звернень громадян, які надходять до «Цілодобової варти». Також підписанти меморандуму отримуватимуть з уніфікованої бази даних житлово-комунального господарства інформацію, яка необхідна для управління будинком. А також – братимуть участь у міських програмах та проектах, в тому числі і щодо проведення капітальних ремонтів будинків та прибудинкових територій на умовах співфінансування з міського бюджету.

«Ми будемо проводити збір пропозицій від управлінських компаній незалежно від форми власності, які бажають надавати послуги з управління багатоквартирним будинкам у Вінниці. Також плануємо створити робочу групу, яка буде прозоро аналізувати надані пропозиції. До її складу пропонується включити громадськість, старших по будинках, голів ОСББ, постійні комісії міської ради з житлово-комунальних питань тощо. За результатами опрацьованих пропозицій управлінські компанії буде запропоновано укласти меморандум, як гарантію надання якісних послуг з управління будинків», – зазначив Роман Фурман.

«Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» є позитивним. Адже він буде створювати конкурентне середовище з надання послуг по утриманню житлових будинків і прибудинкових територій. Це дасть можливість людям вільно обирати управителя або більш інтенсивніше працювати над створенням ОСББ. Завдання Меморандуму – забезпечити людям право вибору та уникнути виходу на ринок міста Вінниці «нечесних на руку» компаній. Тому що зараз їх з’явиться дуже багато. А питання професійного відношення до утримання того чи іншого підприємства, до спілкування з людьми, проведення гарних ремонтів повинно зберігатися. У Меморандумі будуть передбачені певні індикатори для того, щоб ми могли відслідковуватися, як працюють компанії, чи чесно, якісно», – каже міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 3085
Поширень: 0