Сьогодні у міській раді відомий журналіст, історик і публіцист Вахтанг Кіпіані презентував вчителям вінницьких шкіл унікальну карту Криму, аналогів якої немає. Вона містить історичні назви всіх міст і більшості сіл півострова - кримськотатарські, слов’янські, грецькі, турецькі, єврейські, італійські тощо. Після презентації та спілкування з автором проекту кожен навчальний заклад отримав по дві мапи. Наше місто стане одним з перших в Україні, де школи будуть повністю забезпечені картами «Топонімія Криму».

Нещодавно «Історична правда» випустила унікальну карту Криму. Розмір карти «Топонімія Криму» - метр на півтора. Вона виготовлена на картоні, підготовлена найкращими картографами. Враховуючи важливість теми АР Крим і необхідність популяризації справжньої історії анексованого Росією українського регіону, Вінницький міський голова Сергій Моргунов ініціював забезпечення шкіл міста цими унікальними картами. Загалом придбано 80 карт – по дві на кожну школу міста.

16 червня до Вінниці приїхав особисто автор цього проекту, головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані, щоб презентувати правдиву історію та географію українського Криму. Він зазначив, що ці карти створені насамперед для використання в школах, щоб за їх допомогою донести правду до учнів.

У вінницьких школах з’явились унікальні карти «Топономія Криму» від Вахтанга Кіпіані

«Мапи створені, щоб вчителі мали можливість на уроці показати той історичний ряд зміни топонімів, який відбувався протягом тисячі років. Це не всі топоніми, які можуть бути на цій карті, але їх достатньо для того, щоб зацікавити, заохотити та показати з одного боку глибину історії, а з іншого – глибину нерозуміння нами кримськотатарської проблематики. Щодо презентацій, то я намагаюся робити так, щоб після зустрічей люди виходили з новими знаннями. Заохотити їх побачити історію не просто як пласку картинку, а у 3D ефекті», – каже Вахтанг Кіпіані.

У вінницьких школах з’явились унікальні карти «Топономія Криму» від Вахтанга Кіпіані

Вчителі Вінниці подякували Вахтангу Кіпіані за презентацію карти та відповіді на їхні запитання. «Я вважаю, що ця карта для вивчення історії України є дуже актуальною. Вона буде корисною не лише для учнів, а й для вчителів. У зв’язку з декомунізацією, вчителям історії самим потрібно покращувати свої знання щодо історичних назв міст, містечок а також – сучасних назв, пов’язаних з сучасною історією України. Тому дуже приємно, що нас запросили на цю зустріч з відомим українським журналістом Вахтангом Кіпіані. Я вдячна йому за те, що він багато часу приділяє вивченню історії та географії а також – популяризує правдиву історію нашої держави», – каже вчитель історії гімназії №2 міста Вінниці Олена Якліч.

У вінницьких школах з’явились унікальні карти «Топономія Криму» від Вахтанга Кіпіані

«Подібної мапи у нас в школі не було. На уроках географії у нас навіть є така тема, як «Зміна топономіки». Раніше діти вивчали її по старих мапах, по них же робили реферати, доповіді. А тепер будемо користуватися новою», – каже вчителька географії школи №12 Тетяна Якимівна.

Більше про проект можна дізнатися за посиланням та на сайті науково-педагогічної бібліотеки Миколаєва



Переглядів: 3264
Поширень: 0