Біля автовокзалу «Східний» триває очистка днища озера, навколо якого вже протягом літа планують облаштувати сучасну зону відпочинку. В цьому році також заплановано впорядкувати озеро поряд з кінцевою зупинкою тролейбусів по вулиці Ватутіна. Цей проект реалізовуватиметься за кошти Бюджету громадських ініціатив.

На тяжилівському озері, біля автовокзалу «Східний», в цьому році заплановано капітально відремонтувати гідротехнічні споруди та очистити днище водойми. Також буде проведено вирівнювання і планування берегів, заміну аварійних плит на гідроспоруді і влаштовано піщаний пляж. У відновленій зоні відпочинку встановлять місток для купання, лавочки, урни, влаштують пірс, а також – кілька елементів дитячого обладнання та парасоль від сонця.

За словами депутата міської ради Романа Андронійчука, заболочення озера відбулося в переважній більшості через те, що мешканців приватних садиб змінили русло струмка, який живив озеро. Воду зі струмка використовували для поливу городів, але зараз ця проблема усунена.

В цьому році комунальні служби на Тяжилові впорядкують два озера

Наразі вже проводиться очищення дна озера. Мулові наноси складуються, щоб в подальшому їх використати для підсипання клумб по місту. На сьогоднішній день вже розроблено 11,3 тис м3 грунту, а загалом заплановано – 16,5 тис м3. «За два тижні ми плануємо завершити земельні роботи, планування берегів і будемо опускати шандори та запускати воду. Також зараз міняються плити на гідротехнічній споруді», - розповідає директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Володимир Ніценко. Залежно від кількості опадів планується, що озеро заповниться водою за місяць.

В цьому році комунальні служби на Тяжилові впорядкують два озера

Виконаний комплекс заходів збільшить корисний об’єм водойми, що покращить естетичний вигляд, зменшить євтрофікацію (цвітіння води через замулення днища водойми) та дозволить використовувати озеро для відпочинку.

«У Вінниці багато ставків, озер, безіменних струмків, які є екологічною основою нашого міста. Такі гарні зони можна облаштувати для відпочинку вінничан та гостей нашого міста. Враховуючи те, що це озеро довгий час не чистилось, ми прийняли рішення передбачити кошти в бюджеті для того, щоб провести комплекс робіт, який зробить водойму гарною зоною відпочинку», - розповідає міський голова Сергій Моргунов.

В цьому році комунальні служби на Тяжилові впорядкують два озера

На цей рік заплановано також впорядкувати ще одне озера мікрорайону – на кінцевій зупинці тролейбуса по вулиці Ватутіна. Цей проект буде реалізовуватися в рамках програми «Бюджет громадських ініціатив». За нього проголосувало 860 чоловік. Наразі розробляється проектно-кошторисна документація. За попередніми оцінками, до неї будуть включені побажання мешканців Тяжилова, які викладені у проекті, - очищення озера, встановлення дитячого майданчика, облаштування місць для риболовлі, зон відпочинку, пішохідних доріжок тощо.



Переглядів: 4723
Поширень: 0