У Вінниці бійців, які повернулися із зони бойових дій, лікують арт–терапією. Понад два десятки бійців вже долучилися до програми і зараз пишуть картини.

24-річний Дмитро Щербаков ще 5 років тому пішов на контрактну службу. З початку дій на Сході захищав країну від агресора. Нещодавно вимушений був звільнитися за станом здоров'я. У хлопця посттравматичний синдром. Каже, спілкувався із психологами й раніше, однак арт–терапія допомагає найкраще.

"Просто ця терапія звільняє від усього. Ну, це якесь негативне, або якісь мрії можуть бути і стає набагато легше…Коли малюєш, ти забуваєшся про все. Просто звільнюєш свою душу", – каже демобілізований військовослужбовець ЗСУ Дмитро Щербаков.

Крім того, курс арт-терапії для бійців АТО спільно із психологами проводять люди з обмеженими фізичними можливостями. Спочатку бійці працювали із психологами, ті проводили діагностику емоційних станів бійців. Потім переходили до лікування арт-терапією.

"Картини – це як результат, який дає внутрішній ресурс. Це те, як я можу по-іншому дивитися на те, що зі мною відбувалося і що може далі мене підтримувати і підкріплювати", – зазначає психолог Людмила Євсеєва.

"Ми розуміємо, що життя дуже різновекторне і воно має різні напрямки: це і діти, але ми не можемо бути осторонь того, що зараз відбувається, тому хоча б так. Ми розуміємо, що змінити ситуацію у країні ми не можемо, політично – теж. Ми на своєму особистому, локальному рівні можемо змінювати тільки щось таке маленьке", – каже волонтер, координатор програми "активні громадяни у місті Вінниця" Олена Чорнобривенко.

Як стало відомо, участь у таких тренінгах беруть 22 бійця. Готові картини виставляють для огляду в центрі для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Як ми повідомляли раніше, нещодавно в "Гармонії" презентували роботи, виконані АТОВцями в рамках проекту з арт-терапії, та презентували нові проекти



Переглядів: 2722
Поширень: 0