У Вінниці протягом 30 червня – 1 липня проходить Міжнародний форум «Електронна демократія для змін». В заході беруть участь більше сотні учасників зі всієї України, Польщі, Молдови, Нідерландів та Швейцарії.

Вінниця є одним з міст-лідерів України щодо впровадження електронного врядування, тому саме у Вінниці сьогодні стартував міжнародний форум, метою якого є обмін досвідом між бізнесом, владою та громадськими організаціями щодо розвитку та можливостей електронної демократії.

За словами одного з організаторів заходу, виконавчого директора ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олега Левченка, однією з ідей форуму є обговорення того, що вже зроблено в цьому напрямку на рівні держави, і, навпаки, почути від регіонів, що саме їм потрібно, з чим вони готові працювати і, взагалі, для чого потрібна електронна демократія. «Насправді демократія потребує діалогу. Не можна робити електронні системи, електронні рішення, електронну демократію не говорячи з людьми в регіонах – з тими, хто є одним з головних користувачів», - сказав Олег Левченко.

Захід проходить за підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта та Швейцарсько-української програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» EGAP. Серед партнерів проведення форуму – Вінницька міська рада та її департамент інформаційних технологій, громадянська мережа ОПОРА, Державне агентство з питань е-урядування України, Реанімаційний Пакет Реформ.

У Вінниці триває дводенний форум з розвитку електронної демократії на державному та регіональному рівнях

Дискусія щодо електронного урядування на регіональному рівні буде тривати протягом двох днів у готелі «Оптима». Учасники працюватимуть у секціях за окремими напрямками.

У відкритті форуму взяв участь секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, який розповів, що вже довгий час міська рада працює над впровадженням сучасного місцевого управління, яке було б зручним для городян. Він зазначав: «Ми налаштовані на те, щоб створити партнерські відносини між мешканцями та владою. Сьогодні вінничани можуть поставити питання до влади, галузевих департаментів, і, головне, що в певний термін вони отримують відповіді і результати щодо їх звернення. Наше місто стало лідером у впровадженні електронного урядування серед міст України. Ми запровадили технології, які здатні зробити спілкування між владою і городянами максимально прозорим і доступним».

Серед проектів, до яких Вінниця вже долучилася, Павло Яблонський відзначив петиції та звернення громадян, електронну систему публічних закупівель «ПроЗорро», «Відкритий бюджет», «Відкриті дані». Також він згадав місцеву програму «Бюджет громадських ініціатив», який стартував у цьому році та передбачає реалізацію 12 соціально важливих для громади проектів, що ініціювали самі вінничани.

З вітальним словом за допомогою відео-трансляції до учасників форуму звернувся і польський політик, депутат Європарламенту Міхал Боні: «Завдяки реформам, які відбуваються в Україні, значна увага приділяється електронній демократії. Електронне урядування є важливим на місцях. Локальні ініціативи є найбільш результативними для кращого налагодження стосунків між владою та громадою. За допомогою електронної демократії мешканці можуть не тільки контролювати ефективність, але й впливати на розвиток територій».

У Вінниці триває дводенний форум з розвитку електронної демократії на державному та регіональному рівнях

Заступник Голови Державного агентства з питань електронного урядування України Олексій Вискуб зазначив, що ще кілька років тому головним змістом таких заходів переважно було обговорення перспектив розвитку електронної демократії в Україні, ознайомлення з кращими міжнародними практиками і, дуже приємно, що сьогодні Україна вже має свої кращі практики. «Це стосується електронних даних, електронних петицій, відкритого бюджету. Дуже важливим є те, що значну роль у цих процесах відіграє громадськість. Я думаю, що ви зі мною погодитесь, що протягом останніх двох років після Революції Гідності українське суспільство дуже змінилося, воно стало набагато активнішим. Ми бачимо це через велику кількість волонтерських та громадських ініціатив, направлених, насамперед, на зміну держави, зміну взаємодії влади та громадян», - сказав Олексій Вискуб. Він також підкреслив, що електронній участі повинні вчитися як влада, так і громадськість, бо це двосторонній процес. Розвиток електронної демократії в Україні сьогодні відбувається не досить системно, тому наразі стоїть завдання щодо розробки дорожньої мапи у сфері електронної демократії, пропозиції до якої мають сформувати в тому числі й учасники форуму. А також Олексій Вискуб зазначив, що протягом трьох наступних років в електронну форму планується пер вести більше 70 найбільш пріоритетних і соціально-важливих послуг.

У Вінниці триває дводенний форум з розвитку електронної демократії на державному та регіональному рівнях

Народний депутат Сергій Кудлаєнко закцентував увагу на важливість контролю цього питання з боку громадськості, адже сьогодні громадські організації та активісти виступають ініціаторами тих змін, які мають відбуватися в державі. «Однак важливим є і те, що люди, громадські організації мають бути обізнаними у тих сервісах, які сьогодні працюють в державі або на місцях», - сказав Сергій Кудлаєнко.

«Не потрібно відокремлювати он-лайн демократію від електронної демократії. Насправді дуже важлива демократія в цілому. І в Вінниці вона є, що приємно зауважити, з огляду на роботу органів влади. Другий момент, що у Вінниці є дуже хороший інтелектуальний та IT-капітал, що видно з роботи громадських організацій, IT-спеціалістів», - каже експерт Швейцарсько-української програми «Е-урядування задля підзвітності та участі» (EGAP) Йорданка Томкова. Також вона зазначила, що одним із продовжень цього форуму буде хакатон, який відбуватиметься протягом наступних вихідних у вінницькому iHub. «Це чудовий спосіб залучення громадських активістів, громадських організацій, IT-спеціалістів, органів місцевого самоврядування до обдумування якихось цікавих, дієвих рішень для міста. Переможців хакатону експерти програми EGAP підтримуватимуть організаційно і технічно в період активної фази і допомагатимуть, щоб ці рішення стали прикладними і ефективними», повідомила Йорданка Томкова.

У Вінниці триває дводенний форум з розвитку електронної демократії на державному та регіональному рівнях

Також в рамках форуму на першому поверсі готелю з 1 по 5 липня відбуватиметься міні-виставка вінницьких розробників, де будуть представлені програмні рішення, 3-D моделі, квадракоптери тощо.



Переглядів: 3610
Поширень: 0