Сьогодні у Вінниці проходить семінар з обміну досвідом у сфері енергозбереження. Його організували Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у співпраці з Програмою Ради Європи. Йшлося про те, як впроваджувати енергозберігаючі технології в школах, садочках, використовувати відновлювальні джерела енергії у житловому секторі тощо. Наразі це надзвичайно актуальні заходи, які дозволять зекономити на енергоносіях та поліпшити екологічну ситуацію. Також було оголошено результати конкурсу Мінрегіону на кращі практики місцевого самоврядування та старт нового.

Вже кілька років поспіль Вінниця рухається по шляху енергоефективності. У місті з допомогою європейських консультантів було розроблено План Дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року (SEAP), що має на меті скоротити споживання енергоресурсів, поліпшити екологічний стан міста та впроваджувати альтернативні джерела енергії. А минулого року наше місто стала першим в Україні та поки що єдиним на пострадянському просторі, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку.

У Вінниці періодично проходять різні семінари, конференції та навчання на теми енергозбереження. 13 липня у нашому місті відбувається семінар з обміну досвідом «Кращі практики місцевого самоврядування у сфері енергозбереження та енергоефективності». Захід організовує Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» за сприяння Вінницької міської ради та Вінницької обласної ради. Своїми досягненнями ділилися представники зі Львову, Луцьку, Дніпра, Житомира та інших міст.

У Вінниці представники органів місцевого самоврядування з усієї країни ділились досвідом з енергоефективності

У семінарі беруть участь представники Мінрегіону, Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти Ради Європи, учасники другого туру Конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» 2015 року за темою «Енергозбереження та енергоефективність». А також – керівництво міста та області.

«Сьогодні ми зібралися у Вінниці не випадково. Адже основний мотив, який нас сюди привів, це обмін кращими практиками з питань енергозбереження та енергоефективності, а Вінниця у цьому є фаворитом», – каже представник департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталія Яровенко.

«Насправді ми переживаємо історичний період розвитку нашої новітньої історії, тому що ті виклики, які має перед собою українська держава та органи місцевого самоврядування, дійсно є історичними. Завдяки тим заходам, які були проведені на теренах Вінницької області, було скорочення витрати на газу на два з половиною мільярди гривень. Це кошти, які раніше перераховувалися за кордон, а зараз вони залишаються в Україні, Вінницькій області. На Вінниччині має попит програма по «теплих» кредитах, цей проект успішно реалізується і позитивно сприймається людьми», – каже голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

У Вінниці представники органів місцевого самоврядування з усієї країни ділились досвідом з енергоефективності

«Ні для кого не є новиною, що для місцевого самоврядування питання енергоефективності повинно бути пріоритетним. Зекономлені кошти можна буде розподіляти на різні інфраструктурні проекти чи капітальні видатки в тих чи інших галузях життєдіяльності міста Вінниці. Я впевнений, що у кожному з ваших міст, сіл, селищ є свої позитивні практики щодо енергоефективності, а такі семінари дозволяють обмінюватися ними. Вінниця в цьому відношенні теж має досить позитивний досвід, і ми завжди відкриті для спілкування. Під час роботи по отриманню Європейської енергетичної відзнаки ми відпрацювали комплекс заходів з енергоефективності у різних сферах – теплопостачання, система громадського транспорту, поводження з відходами, зовнішнє освітлення тощо. Від економії енергоресурсів місто може реально отримувати дивіденди. Наприклад, буквально в минулому році ми утеплили школу і вже отримали результат – 25% економії, і це не єдиний приклад», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

У Вінниці представники органів місцевого самоврядування з усієї країни ділились досвідом з енергоефективності

Під час семінару анонсували конкурс Мінрегіону «Кращі практики місцевого самоврядування» 2016 року за трьома темами: «Стимулювання економічної активності, створення робочих місць», «Об’єднання територіальних громад», «Центри надання адміністративних послуг». А також – Всеукраїнський Конкурс журналістських робіт на тему «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади» 

Нагадаємо, що починаючи з 2012 року, Вінниця щорічно бере участь у Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» і кожен рік стає переможцем в різних номінаціях. У 2015 році Вінницька міська рада здобула перемогу у напрямку «Енергозбереження та енергоефективність».



Переглядів: 2618
Поширень: 0