Частина відділення, де проходять лікування хворі з особливо небезпечними формами туберкульозу, після проведеної реконструкції вже готова прийняти пацієнтів. За кошти Державного фонду регіонального розвитку у співфінансуванні з обласного бюджету тут здійснено модернізацію приміщення, в іншій же половині відділення ремонтні роботи тривають досі.

19 липня на відкриття першої черги відділення до обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» завітали голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та голова обласної Ради Анатолій Олійник.

У Вінниці відкрили першу чергу відділення хіміорезистентного туберкульозу

«В нас дуже багато проблем на третьому рівні медичної допомоги, але ваш заклад є пріоритетним, і ми розробляємо сьогодні комплекс додаткових заходів за цим напрямком», - зазначив, звертаючись до медичного персоналу, керівник ОДА Валерій Коровій.

У Вінниці відкрили першу чергу відділення хіміорезистентного туберкульозу

Голова облдержадміністрації зауважив, що це лише перша частина проекту, який реалізується коштом Фонду регіонального розвитку. «Торік фінансовий ресурс склав у межах 5 млн. гривень ще 924 тис. гривень - співфінансування з обласного бюджету. В цьому році з Фонду передбачено майже 3 млн. грн. та 900 тисяч - з обласного бюджету. Але питання не в коштах, а у визначенні пріоритетів. Ми повинні достатньо прагматично дивитися на наявну проблематику: якщо хочемо надавати якісні медичні послуги, то маємо чітко розуміти, що необхідно визначати пріоритети і скорочувати непродуктивні витрати, натомість - надавати якісну допомогу. І це не просто відремонтовані приміщення, а й проблематика придбання ліків для хворих, питання якісного обладнання. І сьогоднішнє відкриття модернізованого відділення - це відповідь на популізм деяких людей у питанні розвитку галузі охорони здоров’я», - підкреслив Валерій Коровій.

У Вінниці відкрили першу чергу відділення хіміорезистентного туберкульозу

Перерізавши символічну стрічку, очільники області оглянули відремонтоване приміщення, розраховане на 35 ліжок, та його матеріальну базу.

Так, після реконструкції, тут зменшено кількість пацієнтів в одній палаті, встановлено бактерицидні лампи закритого і відкритого типу, облаштовано ізольований пост для медичного персоналу. Відділення забезпечено сучасною локальною вентиляцією, якої досі тут не було. Також, за словами керівника закладу, з метою розділення потоків хворих та забезпечення профілактики внутрішньолікарняної інфекції, харчування пацієнтів буде організовано в палатах.

У Вінниці відкрили першу чергу відділення хіміорезистентного туберкульозу

Для лікування хворих, запевнив головний лікар обласного СТМО «Фтизіатрія» Олександр Служивий, є всі необхідні медичні засоби. Більше того, сьогодні в закладі діє сучасна бактеріологічна лабораторія, яка дає можливість поставити діагноз в межах однієї доби, коли раніше на це потребувалося до 30-40 днів.

У Вінниці відкрили першу чергу відділення хіміорезистентного туберкульозу

Реконструкція ж другої частини відділення хіміорезистентного туберкульозу, де також буде розміщено 35 ліжок, ще триває. Завершення робіт керівництво закладу прогнозує до кінця року. Тож загалом медичну допомогу тут зможуть отримувати одночасно 70 пацієнтів.



Переглядів: 3546
Поширень: 0