22 липня Валерій Шалига розпочав зйомки у Вінниці нового фільму. Це соціальна драма про сучасні події на Сході країни, яка має робочу назву «Тримаю тебе біля серця». Герой фільму, вінничанин, колишній офіцер, який не може знайти себе у цивільному житті. Тому з початком АТО на Сході йде воювати добровольцем.

28 липня знімальний майданчик розгорнуся на території військової частини 3008. Режисер картини Валерій Шалига розповів, що в цій стрічці вони хочуть показати людину, що у неї болить, про що вона думала тут в мирний час і про що думає, коли опиняється на фронті. «Ми маємо сценарій, але в процесі зйомки є дуже багато речей, які змінюємо. Ми отримуємо багато інформації від консультантів, від хлопців, які повернулися з АТО, від воїнів, які бачили смерть. Ми до них дуже прислуховуємось, щоб ні в чому не набрехати. Звичайно, є певні кінематографічні правила, але, в будь-якому разі, ми маємо зробити так, щоб все було правдиво», - розповів Валерій Шалига.

Головну роль фільму виконує Ігор Волков, актор київського театру на Подолі. Ще одну із основних ролей грає Лілія Нагорна, актриса столичного театру на Печерську. Але в зйомках задіяні і вінницькі актори Анатолій Вольський, Таїсія Славінська та інші. Режисер каже, що загалом у фільмі майже 70 персонажів, і в переважній більшості намагались залучати вінничан, хоча в складі знімальної групи є багато і киян.

У Вінниці режисер Валерій Шалига знімає художній фільм про війну на Сході

За робочим процесом окрім військовослужбовців частини сьогодні спостерігав і міський голова Сергій Моргунов. Мер Вінниці розповів, що на зйомках фільму вперше, але з Валерієм Шалигою співпрацює ще з часів зйомок у Вінниці фільмів «Фатальна помилка» та «Далекий постріл». Тоді, власне, вони і познайомились із режисером.

У Вінниці режисер Валерій Шалига знімає художній фільм про війну на Сході

«Мер Вінниці Сергій Моргунов пішов нам назустріч. Хочу сказати, що ми вдячні йому, тому що він не вперше допомагає кінематографу, і в тому числі в зйомках цього фільму. На такий проект мало хто наважується, Вінниця виявилася піонером, і це є певним етапом для вінницького кіно. Я дуже люблю це місто, хоча сам не вінничанин. А в нашому новому фільмі головний герой – вінничанин, і ми з задоволенням знімаємо тут», – розповідає Валерій Шалига.

У Вінниці режисер Валерій Шалига знімає художній фільм про війну на Сході

«В нас так склалося, що в Україні кінематограф розвивається досить повільно. Бо двадцять років ми дивились здебільшого російське кіно, і зрозуміло, яка ідеологія, які думки нам насаджувались. Але у нас є все для того, щоб мати потужне українське кіно. І зйомки цього фільму – це один з прикладів. Я розумію, що такі речі потрібно підтримувати і спільно працювати. Адже це складний процес, і мені імпонує в цьому відношенні Валерій Леонтійович, тому що він робить дуже важливу справу, - каже Сергій Моргунов. - Ми всі розуміємо, що сьогодні Україна знаходиться в стані війни з Росією. Ми живемо в цей час і знаємо про події з різних джерел, в тому числі від очевидців. А наступні покоління, по великому рахунку, зможуть оцінити ці події по спогадах, по документальних фільмах. Тому, я вважаю, що ми повинні мати і свій художній фільм, де можна широко розкрити емоції та реальність всіх тих подій, які відбувалися в 2014 році і по сьогоднішній день».

У Вінниці режисер Валерій Шалига знімає художній фільм про війну на Сході

Ще певний час зйомки фільму «Тримаю тебе біля серця» будуть відбуватись безпосередньо у Вінниці. Потім творча група переміститься на полігон біля Калинівки, де по сценарію зніматимуть воєнні події.

Валерій Шалига не загадує наперед, коли фільм буде готовий, але каже, що орієнтовно до кінця року роботу над стрічкою планують завершити. А восени з’явиться трейлер фільму.

У Вінниці режисер Валерій Шалига знімає художній фільм про війну на Сході

Для інформації:

Заслужений артист України Валерій Шалига – уродженець Житомирської області. Закінчив театральну студію при Київському драматичному театрі імені Івана Франка за спеціальністю «актор драматичного театру», у 1999 році закінчив Київський театральний інститут ім. Карпенка-Карого та отримав спеціальність – режисер драматичного театру.

З середини 80-х працював у Львівському обласному музично-драматичному театрі ім. Я. Галана (зараз Львівський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Юрія Дрогобича) в місті Дрогобич.

З травня 1986 року почав працювати у Вінницькому музично-драматичному театрі ім. Миколи Садовського (режисером-постановником та актором).

З 1993 року займається кінематографом. Відколи на кіностудії ім. Довженка зняв свій перший короткометражний фільм «Три плачі над Степаном». На базі Вінницького телебачення зняв телефільми: «Покута» за романом Леоніда Пастушенко, «Моцарт», «Ловись, ловись, рибка», «Фатальна помилка».

Загалом 6 з 13 своїх фільмів режисер Валерій Шалига зняв на Вінниччині. Серед них – «Далекий постріл», знятий у 2005 р. Стрічка розповідає про Другу світову війну, події розгортаються в Україні у 1942 році. В німецькому полоні зустрічаються два вороги: один, із Червоної армії, а другий з лав УПА. Обидва бачать свій шлях правдивим, бо "обоє за Україну воюють". Та згодом стає зрозуміло де справді цінують свободу, де справді воюють за Україну, де справді є друзі, які одне за одних не пошкодують життя, щоб звільнити з полону.



Переглядів: 7149
Поширень: 0