На сьогодні аналогів вінницької інформатизації в галузі охорони здоров'я, з підключенням всіх бюджетних медичних закладів міста, по Україні немає. До Вінниці приїздять переймати досвід медики з інших обласних центрів. У 2016 році в рамках програми інформатизації другого рівня у нашому місті створено 133 робочих місця. Завдяки цій програмі пацієнти менше часу витрачатимуть на черги, буде пришвидшено встановлення діагнозу та призначення лікування.

Важливою рушійною силою розвитку медицини є впровадження інформаційних технологій.

Автоматична обробка інформації дозволяє покращити якість обслуговування вінничан та створює єдиний медичний інформаційний простір у місті. Як результат – гнучка база даних про стан здоров'я мешканців міста. До 2020 року вона охопить всі медичні заклади Вінниці, первинного та вторинного рівня, які підпорядковуються департаменту охорони здоров'я міської ради.

«Процес інформатизації медичної галузі почали ще у 2011 році. Протягом 2011-2015 років впроваджувався її перший етап, в результаті якого було створено робочі місця та забезпечено роботу в системі Діагностичного центру та закладів первинної ланки - в центрах первинної медико-санітарної допомоги. Програма інформатизації галузі охорони здоров'я Вінниці на 2016–2020 роки передбачає впровадження другого етапу інформатизації – створення робочих місць в медичних закладах вторинного рівня та обслуговування системи в закладах, де робочі місця були створені раніше», – зазначила начальник інформаційно-аналітичного центру міської статистики Наталія Коробчинська під час колегії медичної колегії.

Департамент охорони здоров'я разом з департаментом інформаційних технологій та департаментом фінансів працюють над створенням мережі, проводять закупівлю комп'ютерної техніки та ліцензованого програмного забезпечення, налаштовують та тестують медичну інформаційну систему. Також працівників медичних закладів навчають користуватися системою.

«Протягом 2011-2015 років було організовано 277 робочих місць з ліцензованим програмним забезпеченням «Доктор-Елекс». У першому півріччі 2016 року створено 133 робочих місця із запланованих 139 до кінця поточного року. Отже, станом на 1 липня цього року в медичних закладах міста організовано 410 робочих місць для роботи в медичній системі. На них можуть працювати 1014 медпрацівників які мають право доступу до системи, отримавши персональний логін та пароль. Тобто кожне робоче місце фактично працює у дві з половиною зміни. Загалом програма інформатизації передбачає створення 755 робочих місць до 2020 року», – каже Наталія Коробчинська.

Основним документом системи є електронна картка пацієнта, в якій зберігається вся медична інформація про нього. Нещодавно був впроваджений персональний кабінет пацієнта, отримавши логін та пароль доступу до нього, людина може ознайомитися з усіма записами та результатами досліджень. А також – має можливість онлайн запису на прийом до лікаря. На сьогодні логін та пароль отримали та користуються цією можливістю 1660 пацієнтів.

«Вінниця ділиться досвідом впровадження інформатизації в галузі охорони здоров'я з колегами з інших міст. Ми взяли участь у двох конференціях, які проходили у Львові та Черкасах, приймали колег з лікувальних закладів міста. На сьогодні аналогів нашої інформатизації в галузі охорони здоров'я з підключенням всіх бюджетних медичних закладів міста по Україні немає», – розповіла Наталія Коробчинська.

«Завдяки інформатизації галузі ми очікуємо зменшення часу перебування пацієнтів у чергах, зменшення кількості діагностичних процедур, тобто дубляжу аналізів. А також – більш раннє встановлення діагнозу та призначення лікування, зменшення ризику лікарських помилок, адже актуальна інформація доступна всім учасникам лікувального процесу. Пацієнти матимуть доступ до власної інформації, що збільшить відповідальність за своє здоров'я», – каже директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.



Переглядів: 3018
Поширень: 0