Ця подія стала завершальним етапом наполегливої кількарічної роботи міської та обласної влади із польською стороною.

Довгий час Вінниця боролась за право розташування польського консульства на території міста. Восени 2006 року переговори на цю тему з польськими дипломатами увійшли в активну фазу. А у березні 2007 року Генеральний консул Польщі в Україні Сільвестр Шостак отримав від вінницької міської влади офіційну пропозицію щодо відкриття польського консульства у місті. Тоді було прийнято проміжне рішення про відкриття у Вінниці першого в Україні довідково-консультаційного консульського центру.

У Вінниці розпочало свою роботу Генеральне Консульство Республіки ПольщаТим часом і обласна, і міська влада продовжували переконувати польських дипломатів у тому, що консульство у Вінниці має бути. Аргументів було чимало: побратимство Вінниці та польського міста Кельце, п\'ятдесятирічний досвід дружби та співробітництва області і Сьвєнтокшицького воєводства Польщі, успішний інвестиційний проект з польським підприємством «Барлінек», велика чисельність жителів області, які мають польське коріння (майже 350 тисяч), постійні культурні та економічні зв\'язки.

Водночас, Вінниця продовжувала укріплювати свій статус регіонального центру як надійного та послідовного партнера, що також відіграло значну роль у тому, аби саме у Вінниці було розташовано польське консульство. Це було досить важливо, бо за офіційне представництво Польщі боролись ще кілька сусідніх обласних центрів.

У 2008 році польська сторона озвучила рішення про те, що Польському консульству у Вінниці бути. Тоді про це повідомив Генеральний консул Польщі в Україні Гжегож Опалінські під час свого візиту до Вінниці 18 листопада. У січні минулого року це підтвердив і міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські, який перебував в обласному центрі із офіційним візитом. І вже 5 лютого 2010-го довгоочікувана подія сталась - Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці відкрило свої двері для мешканців трьох областей: Вінницької, Хмельницької та Житомирської. В. о. Генерального Консула Республіки Польща у Вінниці став пан Анджей Сломські.

У Вінниці розпочало свою роботу Генеральне Консульство Республіки ПольщаГенеральне консульство Республіки Польща у Вінниці займатиметься усіма питаннями, пов\'язаними із оформленням документів для виїзду і перебування українців на території сусідньої держави Польщі. Раніше для оформлення візи вінничани їздили до Києва. Тепер усе можна буде зробити на вулиці Соборній в офісній частині приміщення торгівельно-розважального центру «Магіцентр».

В офіційному відкритті консульства взяли участь Надзвичайний та повноважний посол республіки Польща в Україні Яцек Ключковські, Генеральні консули Республіки Польща у Львові та Луцьку, перші особи міста та області, представники польських організацій та земляцтв. Голова Вінницької ОДА Олександр Домбровський, голова Вінницької обласної ради Григорій Заболотний та Вінницький міський голова Володимир Гройсман подякували польській стороні за те, що саме Вінницю було обрано для розташування Генерального консульства.

«Тепер можна з гордістю сказати про те, що Вінниця стала консульським містом. Після довготривалої спільної роботи було прийнято рішення відкрити Генеральне Консульство Польщі у Вінниці. У місті європейського формату, яке прогресує у своєму розвитку. У Вінниці, де європейськість не лише лозунг, а напрямок, в якому ми будемо спільно рухатись», - такими словами розпочав церемонію відкриття консульства в.о. Генерального Консула Республіки Польща у Вінниці Анджей Сломські.

«Я переконаний, що відкриваючи сьогодні роботу консульства, ми створили дуже потужний коридор, який дає жителям Вінницької і двох сусідніх областей бути інтегрованими в Європейський Союз». - зазначив голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський.

«Ми сьогодні розбудовуємо дуже серйозний стратегічний план нашої співпраці, подальшого наближення наших народів, регіонів та наших міст. І мені надзвичайно приємно, що усе те, що ми сьогодні бачимо, втілено у життя не тільки технічно, а зроблено з душею, - сказав під час свого виступу Вінницький міський голова Володимир Гройсман. - Ми добре розуміємо, що площина рішення залежала від польської сторони. Мудрість польських колег та їх позиція на різних рівнях змогла дати той результат, який ми маємо сьогодні».

Враховуючи те, що Польща входить до країн шенгенського простору, вінничани та мешканці сусідніх регіонів отримали власне вікно у Європу. Оформивши візу Schengen, вони зможуть подорожувати практично по усіх країнах Європи.

Довідка.
Розклад роботи Генерального Консульства Республіки Польща у м. Вінниця:
Видача віз та паспортів: щоденно (крім вихідних та святкових днів України та Республіки Польща) із 12.00 до 15.30.
Прийом документів від громадян для оформлення віз Schengen: щоденно (крім вихідних та святкових днів України та Республіки Польща) із 8.30 до 15.30.

Адреса:
м. Вінниця, вул. Соборна, 24, шостий поверх торгівельного комплексу «Магіцентр»
Телефони:
(0432)507-413; fax (0432)507-414;
телефон для інформації щодо карти поляка - (0432)507-412.

Усі платежі здійснюються у філії АТ «Укрексімбанк» за адресою: м. Вінниця, вул. Козицького, 51.


Переглядів: 27856
Поширень: 0