75 років тому 28 серпня 1941 року Указом Президії Верховної Ради СРСР «Про переселення німців, які проживають в районах Поволжя» сталінський режим розпочав депортацію етнічних німців. За поволзькими німцями до кінця року послідувало переселення на схід всіх інших радянських німців, які проживали в Європейській частині СРСР, в тому числі й в Україні. Понад 60 000 етнічних німців були насильно переселені в Казахстан і Сибір.

За підтримки управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації, 28 серпня - у м. Вінниця біля пам’ятного знаку «Жертвам сталінських репресій 1937-1941-1944 роки» представники німецької спільноти Вінниччини вшанували памʼять насильно депортованих етнічних німців та провели вечір - памʼяті під назвою «В ті роки…», під час якого було продемонстровано малюнки графічної серії репресованого художника, мистецтвознавця, графіка-живописця, німця за походженням - Дистергефта Михайла Вільгельмовича.

У Вінниці представники німецької спільноти вшанували памʼять насильно депортованих етнічних німців

Також, до уваги учасникам заходу було запропоновано перегляд документального відеофільму «Діаспори. Історія одного народу... Фільм викликав бурхливу хвилю спогадів серед старшого покоління німецької громади, яким випало пережити страшні роки життя їх родин під час депортації. Головним гаслом заходу стало звернення до його молодих учасників щодо збереження памʼяті про трагічні події минулого аби ніколи не повторювались подібні трагедії цілих народів.

У Вінниці представники німецької спільноти вшанували памʼять насильно депортованих етнічних німців

Вечір - памʼяті відбувся в приміщенні Центру національних культур Вінниччини за ініціативи німецької громади та підтримки управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації



Переглядів: 2766
Поширень: 0