Сьогодні під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА.

В рамках засідання присутні обговорили питання посилення заходів, пов’язаних із захворюванням свиней на африканську чуму, спалах якої було зареєстровано 25 серпня в ФОП Подоляк О.В. (смт. Кирнасівка Тульчинського району).

«Про заходи ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней на території області» поінформував членів комісії начальник ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук. Він окреслив ситуацію у смт. Кирнасівка, станом на 30 серпня:

«Попередній діагноз наші спеціалісти встановили в неділю, в Києві він підтвердився. З 25 серпня загинуло 152 голови на фермі у фізичної особи- підприємця. 29 серпня ми знищили 356 голів безкровним методом і спалили туші та весь інвентар. Визначено зони для проведення необхідних карантинних заходів: так званий епізотичний осередок - безпосередньо ферма, карантинна зонна - все село Кирнасівка, а зона нагляду - весь Тульчинський район. В осередку поголів’я знищується, це ми вже зробили. Всі тварини на ФОП, що поряд з осередком, на території 4 гектарів найближчим часом ми заб’ємо на Тростянецькому м’ясокомбінаті під наглядом наших спеціалістів. М'ясо будемо використовувати на проварку. Це десь орієнтовно 500-600 голів свиней»,- зазначив начальник ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 На Вінниччині посилять заходи щодо недопущення епідемії африканської чуми свиней

Після обговорення, Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Вінницькій ОДА було прийнято відповідне рішення та план заходів по ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми свиней в смт. Кирнасівка, Тульчинського району, Вінницької області.

Першочерговими визначено такі завдання:

  • Забезпечити ветеринарно-санітарний контроль за утриманням свинопоголів’я у свиногосподарствах незалежно від форми власності в тому числі шляхом проведення перевірок;
  • Здійснити заходи щодо унеможливлення проїзду дорогами, на яких відсутні ветеринарно-поліцейскі пости, авто та іншого транспорту, шляхом перекопування їх, або встановленням шлагбаума.
  • Клопотати перед департаментом фінансів облдержадміністрації про виділення коштів в сумі 156 240 грн. на здійснення протиепідемічних заходів;
  • Забезпечити контроль за дотриманням всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою свиней та продукції з них, ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема щодо «закритого» режиму роботи, в разі неможливості виконання, припиняти їх діяльність відповідно до діючого законодавства.

Підсумовуючи засідання, голова Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації, перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко висловив подяку за оперативне реагування працівникам Держпродспоживслужби, управлінню ДСНС, голові Тульчинської РДА. «Наше завдання - не допустити паніки серед населення, проводити роз’яснення про те, що вірус АЧС не є небезпечним для людей. Тварин у домогосподарствах теж ніхто не буде знищувати, однак забій дозволяється здійснювати лише під наглядом ветеринарного лікаря»,- підкреслив він.

Після засідання комісії начальник ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук провів прес-конференцію для ЗМІ.

Він, зокрема, зазначив, що від сьогоднішнього дня починається 40-денний карантин у Тульчинському районі, який визначено зоною нагляду. Групи у складі місцевих депутатів, ветеринарних лікарів, працівників ДСНС будуть здійснювати подворові інспекційні обходи, оглядати тварин та проводити роз’яснювальну роботу в домогосподарствах.

Григорій Сидорук запевнив, що на даний час забирати свиней із домогосподарств для знищення немає підстав, оскільки не зафіксовано випадків загибелі тварин у господарів. Найнебезпечніший період – перших 10 днів карантину,тож працівники Держпродспоживслужби докладуть максимум зусиль, щоб не допустити розповсюдження захворювання африканської чуми свиней на території області.



Переглядів: 2367
Поширень: 0