Громадські активісти Вінниці запропонували міській владі розглянути та схвалити «Кодекс етики для голови та депутатів місцевої  ради» і «Положення про етичну комісію при місцевій раді». Відповідні звернення були надіслані міському голові, а також головам фракцій у міській раді на цьому тижня. На наступному тижні аналогічні документи будуть презентовані голові Вінницької обласної Ради та головам депутатських фракцій облради.

"Ми були приємно вражені позитивною реакцією депутатів на запропоновані документи. Усі фракції виявили в тій чи іншій мірі долучитись до роботи майбутньої робочої групи, що опрацьовуватиме Кодекс етики та Положення про етичну комісію перед винесення їх на розгляд комісій та сесії» - говорить член Коаліції «Прозорі ради» Регеша Олена.

Громадськість запропонувала місцевим радам схвалити кодекс етики для мера та депутатів

Нагадаємо, що же третій місяць у 4 пілотних областях (Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській та Чернігівській) діє кампанія з імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування, яка втілюється Інститутом “Республіка” та Центром “Ейдос”.

“Кодекс етики повинен стати додатковим механізмом запобігання корупції у місцевих радах, так як документ містить важливе положення стосовно запобігання проявам корупції, врегулювання конфлікту інтересів, а також отримання подарунків та винагород.”- коментуєрегіональний представник ВГО Інститут «Республіка» Коваленко Крістіна.

Як зазначають автори документів, затвердження Кодексу Етики та Положення про етичну комісію встановить правила належної поведінки для осіб, яким громадяни делегували право представляти їхні інтереси в місцевій раді. Це стосується поводження на засіданнях ради, стосунків з виборцями та ЗМІ, міжфракційних відносин, стосунків з іншими партіями тощо.

Відомо, що чорнові варіанти документів ще влітку були представлені на розгляд громадськості та депутатського корпусу, з можливістю внесення до них зауважень та пропозицій. Тепер доля відкоригованих документів залежатиме від депутатів міської та обласної рад.

Громадськість запропонувала місцевим радам схвалити кодекс етики для мера та депутатів

За словами експерта Центру “Ейдос” Гюнель Бабакішієвої, Кодекс Етики та Положення про  етичну комісію були розроблені у відповідності до зауважень, які надійшли методологам після серії круглих столів.

Ми повністю відмовилися від пам'ятки про дрес-код, адже це положення викликало найбільший спротив у всіх містах, де діє кампанія. Також було багато питань стосовно понять “добро”, “патріотизм”, “національна ідея” тощо. Всі розуміють, що означають ці терміни, однак вони - юридично не закріплені. Такими “оціночними поняттями” можна маніпулювати чи просто нівелювати їх. Найбільш дискусійним стало питання відповідальності та санкцій за порушення Кодексу Етики:  відсторонення від засідань та  позбавлення словаМожна сказати, що в повітрі вже витає ідея запровадження такої міри покарання. Але закон не дозволяє нам “стрибнути вище”, тому ці положення довелося прибрати в останній момент”, - пояснила вона.

Нагадаємо, що Кампанія з  імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом “Республіка” та Центром “Ейдос” у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.

Як зазначалось раніше, круглий стіл “Етичний Кодекс: виклик для сучасного депутата” і публічне обговорення проектів Кодексу Етики та Положення про етичну комісію відбувався в м. Вінниця 2 серпня 2016р.



Переглядів: 2153
Поширень: 0