14 жовтня, в День захисника України, в центрі міста, на будівлі по вулиці Соборній, 43 урочисто відкрили дошку на честь Начальної Команди Української Галицької Армії. Вона у 1919 році перебувала у нашому місті та розташовувалась на першому поверсі цього будинку. Під час відкриття пройшов церемоніал «Почесна Варта Тимчасової Столиці» за участю представників клубів військово-історичної реконструкції в одностроях армії УНР того часу. Меморіальну дошку освятив Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Патріарх Святослав.

Сьогодні в Україні відзначають День захисника України. У Вінниці з цієї нагоди відбувається ряд заходів. Один з них – відкриття дошки на честь Начальної Команди УГА. Вінничани вшанували пам'ять тих, хто поклав своє життя за свободу та незалежність нашої країни у період Української революції 1917-1921 років. Вінниця в 1919 році офіційно мала статус Тимчасової столиці Української Народної Республіки. А у будинку, на якому встановили табличку – з 20 серпня по 21 грудня 1919 року розташовувався Генеральний штаб Збройних Сил Західно-української Народної Республіки, яка тоді мала назву Начальна Команда Української Галицької Армії.

Церемонія відкриття меморіальної дошки розпочалась з Почесної Варти Тимчасової Столиці, яку провели учасники клубу військово-історичної реконструкції, зокрема, ГО «Честь і слава». Вони були одягнені у бойовий однострій армії УНР зразка 1919 року, а у руках тримали зброю Українського війська періоду визвольних змагань. Переважна більшість вояцтва Української Галицької Армії, в тому числі старшини і стрільці Начальної Команди були вірними Української Греко-Католицької церкви, тому на урочистостях був присутній Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Патріарх Святослав.

«Вітаю всіх зі святом Покрови Пречистої Діви Марії та державним святом Захисника України. Сьогодні на наших плечах лежить великий обов'язок захистити своїх рідних, сім'ю, землю, державу все те, що для чоловіків є найдорожчим у світі. Але сьогодні у Вінниці ще є один дуже важливий момент – ми урочисто відкрили і освятили меморіальну дошку на честь пам'яті особливого моменту в історії визвольних змагань українського народу – коли Вінниця на короткий час була столицею Української Народної Республіки. Я хочу особливо подякувати громадськості міста Вінниці, адже сьогодні ви не просто зберігаєте нашу національну пам'ять, але й відроджуєте та популяризуєте її», – з такими словами звернувся до вінничан Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Патріарх Святослав.

У Вінниці відкрили меморіальну дошку на честь Начальної Команди Української Галицької Армії

А міський голова Сергій Моргунов підкреслив, що вивчення історії своєї держави просто необхідно для того, щоб країна розвивалась далі. «Я, як історик, вважаю, що сьогодні у Вінниці відбувається дуже знаменна і правильна подія. Якщо говорити про історію становлення українського народу, утворення Незалежної України, то саме доба 1917-1921 років була, можливо, трішки не так висвітлена, і не все ми знаємо, як і що тоді відбувалось. А це – трагічна історія становлення Першої Української Народної Республіки, яка пройшла через кров, зраду, нерозуміння, внутрішні чвари політичних і військових еліт на той час Української Народної Республіки. Ми фактично були в «чотирикутнику смерті», коли з одного боку – більшовики, з другого – білогвардійці, з третього – поляки, і це теж потрібно розуміти і визнавати. І головна страшна загроза – це тиф. Все разом це фактично знищувало українських військових і не давало можливість створити дійсно незалежну Україну. Я думаю, якщо ми будемо вивчати історію, – будемо розуміти помилки і не повторюватимемо їх, то матимемо гарне майбутнє. І вже це робимо: нині український народ єдиний як ніколи перед зовнішнім ворогом. Тим самим, до речі, що був сто років тому. Тому ми повинні знати і пам'ятати історію свого рідного міста і держави. В цьому році ми започатковуємо Фестиваль військово-патріотичної реконструкції, і я маю надію, що він стане традиційним і ми, всі разом, усім містом, будемо вивчати історію в тому числі й саме тієї доби», – каже Сергій Моргунов.

У Вінниці відкрили меморіальну дошку на честь Начальної Команди Української Галицької Армії

Довідка:

Начальна Команда Української Галицької Армії (НКГА) – вищий орган управління (генеральний штаб) збройних сил Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) – Української Галицької Армії (УГА), створений в листопаді 1918 р. після проголошення самостійності ЗУНР та в період українсько-польської війни 1918 – 1919 рр. НКГА очолював Начальний Командант, з червня 1919 р. – Начальний Вождь.

Влітку 1919 р. після вдалого контрнаступу польської армії галицьке військо разом із власним командуванням вимушено відступило за р. Збруч. Згодом, з’єднавшись із збройними силами Української Народної Республіки (УНР) – Дієвою Армією УНР на теренах Правобережної України, УГА успішно протистояла більшовикам і денікінцям (липень – листопад 1919 р.).

Будинок за теперішньою адресою Соборна,43 був зведений на початку ХХ ст. і належав гласному Вінницької міської думи кількох скликань, банкіру та домовласнику Йосипу Бернштейну. Під час Другої світової війни, в березні 1944 р. споруда постраждала від пожежі. Наприкінці 1940-х рр. була реконструйована, поєднана з сусідніми 3-поверховими будинками в єдину будівлю, набувши рис радянського неокласицизму.



Переглядів: 5032
Поширень: 0