Сьогодні у Вінниці проходить ІІІ Шведсько-український форум з енергоефективності й чистих технологій. До міста з’їхались керівники органів місцевого самоврядування і комунальних підприємств з усієї України, представники шведських компаній, міжнародних фінансових організацій, що надають фінансування на реалізацію проектів з енергоефективності й охорони довкілля (ЄБРР, Е5Р, Світовий банк, Nefco), представники приватного бізнесу, експерти і науковці. Окрім панельної зустрічі учасники форуму зможуть відвідати місцеві комунальні підприємства, які надають послуги вінничанам.

Форум з енергоефективності й чистих технологій організований посольством Швеції в Україні і Шведською торговою та інвестиційною радою у партнерстві з Вінницькою міською радою та Північною екологічною фінансовою корпорацією (Nefco). Він має на меті обговорити нагальні потреби міст України у сферах вдосконалення енергоефективності, водоочистки та дотримання екологічних стандартів. А також – представити шведські технології і рішення у сфері енергетики й охорони навколишнього середовища, доступні фінансові інструменти для реалізації проектів у сфері енергоефективності і захисту довкілля.

До Вінниці ділитися досвідом із застосування енергоефективних технологій приїхали експерти зі Швеції

У форумі взяв участь Посол Королівства Швеції в Україні Мартін Хагстрьом: «Я хотів би почати з подяки нашим місцевим партнерам, міській адміністрації та адміністрації області за те, що ви допомогли організувати цю подію. Це вже третій раз, коли Швеція організовує такий форум збереження чистих технологій в Україні. Ми багато разів були у Вінниці і переконалися, що це правильне місце для проведення цього форуму, адже є зацікавленість міста у інноваційних рішеннях і застосуванні інноваційних продуктів у сфері чистих технологій. Для нас цей форум – можливість поділитися досвідом щодо дуже важливих речей: чистого повітря, чистої води, як поводитися з різними типами відходів, як ми можемо перетворити їх на ресурси, а не на проблеми. Швеція також дуже велику увагу приділяє цим питанням. Зараз у Швеції 0,75 відсотків відходів йде на сміттєзвалища, все решта - переробляється у енергію, інші матеріали. У нас склалася така ситуація, що нам доводиться імпортувати відходи, тому що ми побудували заводи для їх спалювання, для виробництва енергії і зараз нам не вистачає ресурсів. Тому ми змушені імпортувати, це одна із сфер, яка може бути цікавою для вас. І, звичайно, чиста вода та чисте повітря, ми також хочемо поділитися цим досвідом. В мене відчуття, що тут дуже великий інтерес, є велика потреба в цих технологіях».

До Вінниці ділитися досвідом із застосування енергоефективних технологій приїхали експерти зі Швеції

Учасників форуму привітав і міський голова Вінниці Сергій Моргунов: «Ні для кого не секрет, що і країна в цілому, і міста, рухаються сьогодні в напрямку енергоефективності і енергозбереження. Це не тільки стосується дій влади на місцях чи центральної влади, це і тепло в оселях, це бізнес, це промисловість. І тому необхідно звертати увагу на енергозбереження, на відповідні технології і, в тому числі, на екологію. Якщо говорити про місто Вінницю, то ми почали цю роботу ще п’ять років тому, коли приєдналися до Угоди мерів, і ми взяли на себе зобов'язання зекономити на 20 % використання енергоресурсів. В 2011 році ми підписали Меморандум зі Швейцарською конфедерацією і почали працювати комплексно з точки зору сталого енергетичного розвитку Вінниці до 2020 року. Якщо сьогодні говорити про місто Вінницю, то в нас ефективна робота з міжнародними організаціями, в першу чергу Швейцарською конфедерацією, Урядом Цюріха, в напрямку енергоефективності та модернізації систем теплозабезпечення. У нас є практика спільної співпраці з НЕФКО. Але важливо те, що не потрібно зупинятися на цих здобутках. У нас є сьогодні питання щодо чистої води, і нам потрібно тут працювати з обласною адміністрацією. Я думаю, що ця проблема є не тільки у Вінниці, а і у всій Україні. Крім того, я думаю, що питання мобільності - це теж покращення екологічної ситуації, зменшення викидів CO2, тому також потрібно працювати в частині ефективного використання транспортної системи міста. Нам є чого повчитися і чого дізнатися в наших партнерів, тому що вони застосовують цей досвід десятиліттями. Технології вони є різні, важливо наскільки ця технологія може використатися в місцевому самоврядуванні, в розвитку міста, забезпеченні всіх важливих питань територіальних громад. Тому що це дає відповідну економію, зменшення навантаження на сімейні бюджети мешканців. А якщо говорити про бізнес, реальний сектор економіки, то це теж важливо, бо призводить до зменшення собівартості товарів. Тобто все має логічний ланцюг і все між собою взаємопов’язано. Я думаю, що в України зараз є великий шанс добитися енергонезалежності, застосовуючи комплекс енергоефективних заходів».

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов

Регіональний менеджер Шведської торгової й інвестиційної ради Б’янка Дохторович зазначила, що Вінниця є дуже прогресивним містом і під час сьогоднішньої дискусії має можливість поділитися місцевими ініціативами: «Ми вже три роки активно популяризуємо нашу платформу серед експертів. Ідея нашої платформи - ділитися досвідом впровадження технологій, які використовують у Швеції та створення цілісного підходу до сталого розвитку. Я дуже очікую сьогоднішню дискусію, щоб дізнатися про місцеві ініціативи в Вінниці, бо у вас дуже прогресивне місто та прогресивний регіон».



Переглядів: 3678
Поширень: 0