Сьогодні, 11 листопада, у Вінниці відбулись громадські слухання щодо обговорення змін до Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м.Вінниці до 2020 року (ПДСЕР). Розроблені доповнення документу враховують зміни, які відбулися у місті в зв’язку з розширенням офіційних меж Вінниці.

План дій зі сталого зі сталого енергетичного розвитку був розроблений у Вінниці в 2013 році. Це базовий документ, який включає чіткі кроки та заплановані заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності у всіх секторах енергетики міста. В цілому, філософія, яку покладено в основу ПДСЕР, полягає у системному поєднанні кількох базових елементів: максимальної енергоефективності у виробництві, транспортуванні і споживанні енергії; радикальної зміни енергетичних балансів у структурі енергетики міста; зменшення імпорту первинних енергоносіїв та переведення їх на місцеві; поступового переходу до екологічних та відновлюваних джерел енергії; визначення екологічної політики міста як пріоритету. В результаті виконання ПДСЕР очікується зменшення енергоспоживання на 20,5 %, поліпшення екологічного стану міста (зокрема, зменшення викидів вуглекислого газу на 23%), буде підвищено енергетичну безпеку міста та його економічну незалежність.

Враховуючи те, що Вінниця є одним з 17 партнерів програми USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», її партнери - ВБО «Інститут місцевого розвитку» - допомогли в розробці змін до ПДСЕР Вінниці, які необхідно внести у зв’язку з приєднанням до міста нових територій.

Представив оновлений План дій зі сталого енергетичного розвитку Вінниці до 2020 року виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку» Руслан Тормосов. Він представив аналіз споживання енергії міста в цілому, який говорить про те, що Вінниця поступово стає більш енергоефективною.

«Завдяки ПДСЕР місто зменшує викиди СО2. Нашими фахівцями спільно з спеціалістами міста було розроблено понад 60 проектів для всіх сфер, де використовується енергія. Під кожен проект були передбачені фінанси, і всі заходи, заплановані на 2016 рік, були реалізовані. Зміни до Плану дій зі сталого енергетичного розвиту міста опрацьовані кращими технічними експертами та узгоджений зі спеціалізованими підприємствами Вінниці. Реалізовуватимуться вони шляхом імплементації цільових програм для кожного сектора – теплопостачання, вуличне освітлення, житлові будівлі, приватні будинки тощо», - розповів Руслан Тормосов.

Наступним кроком після громадських слухань стане розгляд проекту оновленого План дій зі сталого енергетичного розвитку Вінниці до 2020 року виконавчим комітетом міської ради та депутатами міськради.



Переглядів: 3606
Поширень: 0