З наступного року у «Прозорому офісі» з’явиться ще одна послуга: із січня у одному з центрів адміністрування можна буде оформити документи та отримати новий паспорт у вигляді ID-картки.

З третього листопада паспорти нового зразка почали оформлювати всім бажаючим, незалежно від віку. Новий паспорт має вигляд пластикової ID-картки із електронним чіпом. Саме завдяки цій деталі, паспорти «нового зразка» буде практично неможливо підробити. На чіп буде записуватись електронний цифровий підпис, який дозволить у майбутньому користуватися різними електронними сервісами та отримувати адміністративні послуги навіть не виходячи з дому. Також, за бажанням громадянина, на електронний носій може бути записана важлива інформація про особу: відомості про групу крові, медичні протипоказання, тощо.

Видачу «пластикових паспортів» розпочали ще у 2015 році. Однак тоді їх видавали лише тим особам, які отримували паспорт громадянина України вперше. До речі, якщо раніше паспорти починали видавати громадянам, починаючи із 16-річного віку, то тепер їх оформлюють з 14 років. А вже з листопада цього року ID-картку почали видавати громадянам незалежно від їхнього віку.

З січня 2017 року у "Прозорому офісі" вінничани зможуть оформляти та отримувати пластикові паспорти

"За 11 місяців цього року паспорт нового зразка отримали 7316 громадян, яким було 16 років. Крім того, з листопада вже почали робити такі паспорти дітям 14 років і дорослим людям. І ось їх уже, з третього листопада, оформилось 1600", – повідомив відповідальний за зв’язки з громадськістю та ЗМІ управління державної міграційної служби України у Вінницькій області Анатолій Кожухар.

Вже з січня 2017 року отримати паспорти нового зразка можна буде також у вінницькому «Прозорому офісі». Як пояснили у Державній міграційній службі України у Вінницькій області, вінничани за власним бажанням зможуть звертатися за оформленням нового паспорту як до міграційної служби, так і в «Прозорі офіси».

У Департаменті адміністративних послуг Вінницької міської ради розповіли, що для впровадження такої системи необхідно було закупити спеціальне обладнання.

З січня 2017 року у "Прозорому офісі" вінничани зможуть оформляти та отримувати пластикові паспорти

"Обладнання вже куплене. – повідомив перший заступник директора Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради Євген Іщук. – Цього тижня будемо встановлювати. Крім цього, необхідно буде ще отримати відповідний доступ до відомчої інформаційної системи ДМС України, з певним адміністратором і на певних умовах. Коли вся ця процедура буде виконана, обладнання встановлене, адміністратори отримають доступ – вже з того моменту ми почнемо приймати документи і оформлювати паспорт у вигляді ID-картки".

У Департаменті адміністративних послуг також сподівають, що з часом зможуть видавати не лише паспорти громадянина України, а й закордонні.

У Вінниці розпочнуть видачу ID-картки з одного «Прозорого офісу» і поступово будуть впроваджувати таку послугу в інших, адже для роботи такої системи необхідно дороговартісне обладнання і важко одночасно забезпечити ним всі центри адміністрування. Працювати із такою системою у «Прозорих офісах» будуть підготовлені адміністратори, але безпосереднє оформлення документів буде здійснюватися виключно органом державної міграційної служби. Обмін інформацією між структурами буде здійснюватися в електронному вигляді по захищеним каналам.



Переглядів: 7136
Поширень: 0