Наприкінці травня до Вінниці приїдуть біля 200 школярів – учасників Міжнародного конкурсу педагогічної майстерності учнів «Summerhil». Адже саме наше місто погодилося стати майданчиком фінального туру цього конкурсу. 7 квітня в приміщенні міської ради за участю заступника міського голови Галини Якубович та громадської організації «ОСВІТА.ПРО», яка є ініціатором цього проекту, відбулася прес-конференція щодо умов проведення конкурсу.

В Україні є велика кількість дитячих фестивалів для школярів, які займаються спортом, мистецтвом, наукою, цікавляться журналістикою, проте немає жодного, який би об’єднував дітей, що цікавляться освітою та педагогікою. Тому громадською організацією «ОСВІТА.ПРО» було запроваджено конкурс саме для школярів, які у майбутньому бачать себе педагогами. Громадське об’єднання звернулося до міського голови Сергія Моргунова з пропозицією щодо проведення його саме у Вінниці та з проханням допомогти в організації фінального туру проекту, і мер цю ініціативу повністю підтримав.

«Ми вважаємо, що діти нічого не знають, бо вони маленькі, а насправді у них є багато ідей. І ми вирішили запитати в них - якою вони бачать школу, у якій би хотіли навчатися. Бо одвічний конфлікт між тими, хто вчить і кого вчать, - все-таки має місце. Тому для його вирішення хочемо почути креативні думки школярів і молоді, - розповідає голова ГО «ОСВІТА.ПРО» Ігор Цигвінцев. - Багато хто каже, що не люблять школу, то покажи, якою ти її будеш любити. Як буде виглядати урок, на який тобі буде цікаво ходити, стань на місце вчителя, відчуй себе дорослим. Лише так можна вирости і стати насправді потрібним державі громадянином, який розуміє, як держава змінюється, а не тим, хто просто критикує владу, вчителів чи дорослих».

Конкурс відбуватиметься у два етапи – заочний та очний. Заочний передбачає, що учасники виконуватимуть есе на запропоновану їм цитату: «Школа, яка змушує дітей активно за своєю природою весь час сидіти за партами, вивчаючи здебільшого непотрібні предмети – це погана школа. Вона правильна лише для тих, хто вірить саме в таку школу, для людей, які позбавлені творчої іскри. І прагнуть дітей привести не до творчості, а до слухняності, до повної відповідності цивілізації. Де єдиний критерій успіху – гроші». «Досить провокативна цитата. Ми спеціально її добирали, щоб учні могли висловити власну позицію. Тобто не лише погодитися чи не погодитися, а й запропонувати власні рішення - як можна вдосконалити школу і зробити цікавим сучасний урок», - зазначає прес-секретар ГО «ОСВІТА.ПРО» Юлія Вознюк.

Перший етап, - заочний, - вже стартував. Есе від школярів 8-11 класів приймаються на електронну адресу. Зі всіма умовами конкурсу та контактними даними можна ознайомитися на сайті. Роботи прийматимуться до 30 квітня. Окрім того, до конкурсу можуть долучатися всі бажаючі. Тобто поза конкурсом подати власне есе про розвиток школи можуть і дорослі. Після розгляду поданих есе журі (а до нього входять відомі митці, журналісти, працівники освіти і культури України), кращі 200 учасників будуть запрошені на очний етап до Вінниці на три дні, з 29 травня по 1 червня. Тут буде відбуватися багато цікавих конкурсів, майстер-класів, проводитимуться незвичайні уроки, тренінги. На ці три дні Вінниця стане центром сучасної освіти в Україні. За підтримки міської ради готується виставка досягнень освіти, окрім того учасники матимуть можливість поспілкуватися з відомими гостями, відвідати визначні місця Вінниці та ознайомитися з роботою різних департаментів міської ради.

«Конкурс має на меті підняти престиж професії вчителя, так, як це бачать діти, - каже заступник міського голови Галина Якубович. - Я думаю, що вони зі своїми іноді креативними думками можуть показати, що якщо в людини ця професія в серці і душі, то це назавжди. І для дітей такий вчитель і друг, і порадник. Цей конкурс є цікавою та корисною ідеєю, і ми із задоволенням підтримуємо його».

Організатори передбачають, що у конкурсі візьмуть участь не тільки українські школярі, а й приїдуть делегації з-за кордону. Адже на посольства України різних держав розіслано листи з проханням підтримки та умовами проведення конкурсу. Тому у відборі можуть брати участь і учні-іноземці.

Для володарів гран-прі готуються цікаві призи. Зокрема, поїздка до Великобританії у школу «Summerhil», подивитися, як організовано навчальний процес у цьому закладі. Окрім того, буде гран-прі заочного конкурсу та очного.

Головним інформаційним партнером Міжнародного конкурсу педагогічної майстерності учнів «Summerhil» стане «1+1 Media». А головою журі конкурсу - відома телеведуча Наталія Мосейчук.​



Переглядів: 5911
Поширень: 0