19 квітня в приміщенні Вінницької міської ради зібралися представники бізнесу, громадських організацій, ВУЗів та влади, щоб обговорити можливості співпраці в питаннях розвитку інфраструктури підтримки бізнесу та інновацій у Вінниці, а також створення Муніципального центру інновацій. Саме він стане майданчиком, що поєднає в собі центр підтримки бізнесу та коворкінг для підприємців-початківців. Крім того, він буде займатись розвитком Вінницького індустріального парку, який поки що не надто приваблює потенційних інвесторів через відсутність мереж та комунікацій. Створення центру інновацій передбачено Програмою посилення конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу Вінниці, яку буде винесено на розгляд депутатів міської ради на чергову сесію.

Минулого тижня виконком Вінницької міської ради схвалив проект рішення про затвердження Програми посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва Вінниці на 2017-2020 роки. Цей новий для міста документ було розроблено департаментом економіки і інвестицій Вінницької міської ради спільно з українсько-канадським проектом «ПРОМІС: Партнерство для розвитку міст» за участі активних представників вінницького бізнесу, асоціацій та громадських об’єднань.

Для реалізації передбачених Програмою завдань вкрай важливою є ефективна співпраця навчальних закладів, установ, бізнесу, влади і громади міста. Тому сьогодні було організовано «круглий стіл», де обговорювали наміри міста щодо розвитку інфраструктури підтримки бізнесу та інновацій у Вінниці.

Заступник міського голови Владислав Скальський нагадав, що нещодавно, 10 квітня, Вінницька міська рада та ПАТ “Українська пивна компанія» (UBC Group) підписали Меморандум про співпрацю по створенню на території східної частини міста ще одного індустріального парку. Він матиме назву «Вінницький кластер холодильного машинобудування» і в майбутньому має об’єднати підприємства, які пов’язані із виготовленням елементів холодильного обладнання. «Цей Меморандум є спільним волевиявленням UBC Group та Вінницької міської ради для створення належних умов для залучення нових інвесторів, які є стратегічно важливими для міста, що сприятиме створенню нових робочих місць, а зайнятість населення є для нас пріоритетом номер один», - говорить Владислав Скальський.

Директор установи «Центр підтримки місцевого самоврядування» Олег Левченко нагадав, що ще у 2007 році, коли формувався перший план економічного розвитку Винниці, було запропоновано створення індустріального парку. «Для Вінниці це тоді було дуже незрозумілим. На щастя, сталося так, що у Вінниці вже є майданчик, який є індустріальним парком. Є територія, яка визначена містобудівною документацією та має реєстрацію і статус індустріального парку в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Але марнувати час не можна. Якщо говорити про такі парки, то можливостей та моделей є дуже багато, але універсального рецепту немає, може бути тільки унікальний вінницький рецепт створення індустріального парку. Ми можемо і маємо шанс бути успішними. Для цього необхідно розуміти, який ми хочемо кінцевий результат», - каже Олег Левченко. Він представив приклади розвитку різних індустріальних парків кількох міст Польщі та Швейцарії.

Владислав Скальський зазначив, що відповідно до діючого законодавства відколи індустріальний парк було внесено до державного реєстру індустріальних парків України протягом двох років необхідно провести конкурс і укласти договір з управлінською компанією. «Ми спілкувалися з багатьма потенційними партнерами, в тому числі і за кордоном, і проблема в тому, що ми легко можемо знайти управляючу компанію, якщо на території нашого індустріального парку будуть всі комунікації – каналізація, вода, газопостачання, електропостачання. Ситуація саме з електропостачанням є досить складною, бо мережа важко приймає нових гравців, особливо потужних. А вінницькій індустріальний парк – це скупчення потужних енергетичних споживачів. Коли ми спілкувалися з потенційними компаніями, яких хотіли запросити на конкурс, вони побажали нам успіху, і сказали, що коли будуть всі комунікації на межі нашого індустріального парку, тоді можна спілкуватися далі. Тому ми вирішили створити комунальне підприємство «Вінницький муніципальний центр інновацій», яке займатиметься в тому числі і цими питаннями. Тому що це потрібно робити зараз, це питання конкурентоспроможності міста, питання усіх компонентів розвитку бізнесу. В подальшому Муніципальний центр інновацій буде приймати участь у конкурсі на управляючу компанію. Ми також плануємо створити неприбуткову установу центру для того, щоб мати свій інструмент співпраці з потенційними зовнішніми партнерами та донорами», - розповідає заступник міського голови.

Муніципальний центр інновацій стане майданчиком, який поєднає в собі 3 компоненти – FAB Lab, Центр підтримки бізнесу та коворкінг. Він покликаний на реалізацію основних завдань Програми посилення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва, співпрацю з підприємцями та інвесторами міста, а також впровадженню інноваційних розробок вінничан.

Щодо Центру підтримки підприємництва, який буде неприбутковою установою Муніципального центру інновацій, то робота над ним уже триває. За словами директора департаменту економіки і інвестицій міської ради Віталія Погосяна, на сьогодні вже є партнери, зокрема проект ПРОМІС, який допомагає місту у створенні і функціонуванні цього центру.



Переглядів: 3051
Поширень: 0