2 червня у Вінниці за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства проводиться круглий стіл «Формування прозорих відносин споживача та надавача послуг на ринку ЖКГ: роль управляючих компаній». У ньому беруть участь близько сотні управляючих багатоквартирних будинків міста, ОСББ, управляючих та житлово-експлуатаційних компаній.

Основними темами сьогоднішньої зустрічі є: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку ринку ЖКГ у Вінниці; формування єдиних критеріїв оцінки управляючих компаній в сфері житлово-комунального господарства; особливості трансформації системи управління в житловій сфері у сучасних умовах; професійна підготовка управителів; реалізація державної політики щодо впровадження та комплексного розвитку такої форми самоорганізації громадян як ОСББ.

«Такі круглі столи з Міністерством проводимо другий рік поспіль. Ми приїхали не з настановами і навчаннями, а абсолютно на робочу зустріч. Адже не завжди є можливість так концентровано зібрати людей, які знають ситуацію з практичної точки зору. Також ми приїхали переймати досвід, бо щоб розуміти відносини власників та споживачів з учасниками цього ринку потрібно частіше спілкуватися. Ми прибічники професійного управління, прозорих взаємовідносин з людьми, а захист прав споживачів – це один з головних напрямків нашої роботи. Дуже рада, що Вінниця швидко відгукнулася на наш заклик зустрітися», - каже Президент Експертної Міжгалузевої Асоціації України, головний аудитор Сертифікаційного центру «СТАНДАРТ» Ольга Максименко. В її доповіді також були представлені результати першого етапу проекту «Формування прозорих механізмів впливу споживачів на надавачів послуг в житловій сфері», що реалізується ЕМАУ в партнерстві з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

У Вінниці обговорюють роль управляючих компаній у формуванні прозорих відносин споживача та надавача послуг

«Мінрегіон працює над розробкою нормативно-правових актів і Вінниця в цьому має ведуче становище. Ви знаєте, що керівництво сьогодні опираючись на ваш досвід надає пропозиції, а ми їх впроваджуємо в життя. І за це вам велике спасибі від центральних органів виконавчої влади, - каже заступник директора департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики, начальник управління житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Світлана Старцева. – Ми зараз працюємо над тими нормативно-правовими актами, які конче потрібні для того, щоб впроваджувати процеси, які пов'язані з житловою політикою та комунальним господарством. Такі заходи дають нам натхнення на те, що саме потрібно вдосконалювати. Ми отримуємо від вас інформацію, яка потрібна для того, щоб ще краще довести до людей та впорядкувати наші проблемні питання. На цій зустрічі ви почуєте багато цікавого з досвіду інших регіонів”.

У Вінниці обговорюють роль управляючих компаній у формуванні прозорих відносин споживача та надавача послуг

В.о. директора департаменту житлового господарства Роман Фурман розповів про сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку ринку ЖКГ послуг Вінниці. Він зазначив, що на сьогодні послуги у місті надаються стабільно, підтримується чистота дворових територій, ліфтове господарство працює безперебійно, в межах наявного фінансування проводяться капітальні та поточні ремонти житлового фонду. Однак є ряд питань вирішення яких потребує підтримки і з боку держави. Зокрема, проблемними питаннями на сьогодні є велика кількість застарілого житлового фонду та постійно зростаючі показники потреби ремонтних робіт; недостатня кількість фінансових ресурсів для виконання необхідних об’ємів ремонтних робіт на будинках та прибудинкових територіях; постійне збільшення собівартості послуг з утримання будинків; заборгованість держави по відшкодуванню виконавцям послуг пільг та субсидій, наданих населенню.

Сьогоднішній круглий стіл триватиме ще до кінця дня. Учасники зустрічі будуть обмінюватися думками щодо можливого вирішення проблемних питань у галузі ЖКГ та комунальному господарстві. ​



Переглядів: 2918
Поширень: 0