7 липня, свято Івана Купала, мешканці та гості мікрорайону Тяжилів відзначили у себе на озері. За ініціативи депутата Вінницької міської ради по цьому округу Романа Андронійчука та за підтримки громадської організації “Вінницька європейська стратегія” відбулось святкування.

Івана Купала – мабуть, найнеординарніше українське свято, в якому вдало переплелися язичницькі і християнські традиції.

Як на Тяжилівському озері відзначали Івана Купала

У всіх присутніх була можливість відвідати різноманітні майстер класи та локації. Ніяке Купальське святкування не може обійтись без плетіння віночків. Тож у кожної дівчинки була нагода навчитись робити гарні духмяні віночки з квітів та трав, а потім за традицією пустити віночок у воду, або ж зилишити собі на згадку. Окрім того діти та дорослі мали можливість зробити справжній український оберіг ляльку мотанку. Здавен у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями. Ще одним майстеркласом було виготовлення гіпсової підкови, яка теж є прадавнім оберегом для дому. Підкова - це не тільки символ удачі, щастя, достатку, а й оберіг від злих сил. Окрім того всі охочі мали можливість намалювати аквареллю Купальське небо та навчитись плести Мандали.

Як на Тяжилівському озері відзначали Івана Купала

Окрім традиційних Купальських розваг було проведено майстер клас з безпечного поводження на воді та наданні першої домедичної допомоги від товариства Червоного хреста. І напевне найбільшою цікавинкою святкування був майстер клас з основ водного туризму на катамаранах від Комунального підприємства Спорт для всіх. Всі охочі могли спробувати покататись на катамарані по Тяжилівському озері.

Як на Тяжилівському озері відзначали Івана Купала

Сьогодні мікрорайон Тяжилів змінився до невпізнання. Ми бачимо гарні дороги, розвинену інфраструктуру, цей район розбудовується і стає на рівні з іншими у Вінниці. Минулого року наше озеро почистили та привели до ладу. Цьогоріч навколо нього проводиться благоустрій та облаштовуються зони для комфортного відпочинку та дозвілля. У нас, як команди міського голови та депутатського корпусу є багато планів та ініціатив розвитку мікрорайону, але це не буде можливим без підтримки мешканців. Тільки разом, пліч-о-пліч, можна змінювати та покращувати те місце, яке є для вас рідним, тому що ефект від спільної роботи завжди більший ніж коли робити по-одинці. Це і є та синергія, яка дає можливість рухатись вперед.

Як на Тяжилівському озері відзначали Івана Купала

Зараз на озері ще навіть 50% робіт не закінчено, але це не стане нам на заваді гарно відсвяткувати найяскравіше літнє свято та насолодитись активним відпочинком. Ми з командою Вінницької європейської стратегії вирішили не чекати наступного року, а вже зараз почати відзначати і у нас свята, тож сподіваюсь що скоро цей фестиваль буде більш масштабнішим та охопить ще більше Тяжилівчан на вже закінченому та облаштованому березі нашого озера” - зазначив Роман Андронійчук, депутат по Тяжилову.

Як на Тяжилівському озері відзначали Івана Купала



Переглядів: 4976
Поширень: 0