11 липня у Вінниці відбулась публічна дискусія «Регіональна стратегія розвитку МСП Вінницької області: від намірів до конкретних дій», ключовою метою якої стало обговорення нової Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької області до 2020 року, розробленої експертами Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» з ініціативи Вінницької облдержадміністрації, бізнес-об’єднань та громадськості.

Учасників заходу привітав директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко та зупинився на темі партнерства влади та бізнесу задля спільного розвитку МСП: «Я переконаний, що ми напрацювали той документ, який надасть конкретні рекомендації та шляхи до покращення бізнес-середовища Вінниччини. На території нашого регіону в малому бізнесі працює на малих підприємствах – більше 52,0 тисяч осіб, а фізичних осіб підприємців та найманих у них осіб – майже 83,0 тисячі, що становить п’яту частину економічно активного населення області. За даними моніторингу протягом останніх років в області спостерігається призупинення темпів скорочення кількості суб’єктів малого підприємництва. За 6 місяців поточного року розпочало діяльність майже в 1,8 рази більше суб’єктів господарювання ніж у відповідному періоді 2016 року. Також, відмічається позитивна тенденція щодо збільшення видатків обласного бюджету на підтримку малого і середнього бізнесу. На 2017 рік передбачено 2,0 млн.грн, що майже в 1,7 разів більше ніж було у попередньому році. Крім того, за минулий рік надходження до бюджетів усіх рівнів від діяльності малого бізнесу склали майже 2,5 млрд.грн. і зросли в 1,7 разів порівняно з попереднім роком».

У Вінниці обговорили нову Стратегію розвитку підприємництва області

Також, Володимир Мережко акцентував свою увагу на роботі регіональної ради підприємців при облдержадміністрації, запровадженні інституції бізнес-омбудсмена та діяльності Громадської організації «Вінницький Бізнес Клуб».

Окремим важливим моментом у створенні умов для розвитку бізнесу є, за словами посадовця, забезпечення якості надання адміністративних послуг, де Вінницька область посідає 1 місце серед усіх регіонів, надаючи 12,3% адміністративних послуг від загальної кількості по Україні.

У Вінниці обговорили нову Стратегію розвитку підприємництва області

В рамках програми заходу, координатор аналітичного компоненту Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» Оксана Кузяків представила учасникам щорічну оцінку ділового клімату, розроблену за результатами національного опитування малих та середніх підприємств у 2016 році, що містить відомості про стан ділового середовища та регуляторного клімату в регіоні, перешкоди для розвитку МСП, очікувані реформи та ставлення бізнесу до держави.

У Вінниці обговорили нову Стратегію розвитку підприємництва області

Старший радник з економічних питань Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» Ігор Бураковський презентував учасникам публічної дискусії головний документ зібрання – Стратегію розвитку МСП Вінницької області до 2020 року: «Основою роботи над Стратегією був принцип державно-приватного партнерства та діалогу. Усі зацікавлені представники області мають можливість вносити свої пропозиції чи корективи до документу протягом його громадського обговорення».

У Вінниці обговорили нову Стратегію розвитку підприємництва області

Друга частина форуму була присвячена інтерактивному обговоренню та напрацюванню Плану дій з реалізації Стратегії. Всі учасники поділились на групи за кількістю цілей Стратегії та обговорювали завдання, джерела витрат та пріоритетність зіходів для досягення поставлених цілей.

Після узагальнення ідей та рекомендацій дискусії Стратегія буде подана на сесію Вінницької обласної Ради та стане обов’язковою до виконання.



Переглядів: 2248
Поширень: 0