У Вінниці розпочала працювати робоча група, завданням якої є актуалізація Програми сприяння залученню інвестицій у м. Вінницю на 2014-2020 роки та внесення до неї змін, які будуть відображати сучасні можливості та завдання міста щодо покращення роботи з залученням нових інвесторів.

10 серпня 2017 року відбулось перше її засідання, на якому обговорили план подальшої роботи, проаналізували заходи, які вже були реалізовані в рамках діючої програми. Актуалізація програми здійснюється за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Уряду Канади.

«Як відомо 28 листопада 2014 року Вінницька міська рада прийняла Програму сприяння залученню інвестицій до 2020 року. На той час вона була актуальна, орієнтована на досягнення чітких цілей. Але з листопада 2014 року в нашій країні відбулось багато серйозних подій. Був перезавантажений Уряд, змінено підхід до розвитку країни, реалізується проект фінансової децентралізації. Парадигма існування і розвитку нашої країни зазнала великих і серйозних змін. Тому, коли ми проаналізували нашу діючу Програму, ми відчули дуже велику необхідність щодо її актуалізації. Багато змін відбулось і у місті. Наприклад, за цей час Вінниця зареєструвала два  індустріальні парки, які відграють велику роль в процесі роботи з інвесторами та теж мають бути відображені в Програмі. З’явились нові програмні документи, які пов’язані з розвитком бізнесу та розроблені спільно з нашими іноземними партнерами. Тому ми розпочинаємо роботу по підготовці змін до Програми від якої залежить в тому числі і якість роботи з потенційними інвесторами», - розповів заступник міського голови Владислав Скальський.

Директор департаменту економіки і інвестицій міської ради Віталій Погосян додав, що серед змін, які відбулись у місті, є підвищення рейтингу інвестиційної привабливості Вінниці до рівня invA+, запрацював механізм інвестиційного супроводу «Гід для інвестора», розроблено Концепцію індустріального парку «Вінницький кластер холодильного машинобудування», обрано керуючу компанію Вінницького індустріального парку (ВІП).

«Сьогодні Програма визначає комплекс заходів щодо розбудови сучасної інфраструктури міста, максимального усунення адміністративних бар’єрів, створення умов для розвитку промислових високотехнологічних виробництв, розширення поінформованості інвесторів щодо інвестиційних можливостей міста. В ній багато заходів спрямованих на створення організаційно-економічних умов для збільшення надходжень як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій до нашого міста, запроваджено механізмів об’єднання інтересів місцевої влади і приватного бізнесу. Основними завданнями є забезпечення розвитку інвестиційного ринку та розбудови інноваційної інфраструктури нашого міста», - зазначив Віталій Погосян.

До кінця жовтня у Вінниці планується оновити Програму сприяння залученню інвестицій

Головний експерт з питань міжвідомчої співпраці і економічного розвитку Проекту ПРОМІС Олег Войтович презентував методологію та стандарти роботи з інвесторами для м. Вінниці.

«Ми орієнтовані на те, щоб Програма сприяння залученню інвестицій була інтегрована із тими програми, які вже є. І все це разом було під «шапкою» єдиної Стратегії розвитку Вінниці до 2020 року. Ми саме з таких позицій будемо пропонувати такий підхід і розраховуємо на ваше розуміння і сприяння цій роботі. Робота по залученню інвестицій повинна мати системний підхід. Не можна створити сайт або два-три буклети, чи підготувати програму і вважати, що проводиться максимальна робота по залученню інвестицій. У першу чергу це має бути системний підхід. І ми пропонуємо стандарт і методологію роботи з інвесторами на певній території», - зазначив Олег Войтович.

До кінця жовтня у Вінниці планується оновити Програму сприяння залученню інвестицій

Серед змін, які плануються, створення інвестиційної платформи для інвесторів у вигляді веб-порталу з інформацією про бізнес клімат міста, про існуючі інвестиційні проекти, вільні земельні ділянки та об’єкти нерухомості, нормативно-правова база для нових та діючих інвесторів та ін. Очікуються й інші напрацювання, які будуть включені в оновлену Програму. Презентація остаточного варіанту оновленої Програми запланована на кінець жовтня 2017 року.​



Переглядів: 2632
Поширень: 0