У самому серці системи бойового управління протиповітряною обороною держави робоча група спостерігала за проведенням тренування з черговими силами з протиповітряної оборони щодо дій авіаційних, зенітних ракетних та радіотехнічних частин та підрозділів по повітряних контрольних цілях.

Начальник Генерального Штабу перевірив готовність чергових сил з протиповітряної оборони держави

Такі тренування у Повітряних Силах проводяться декілька разів на рік. До них залучаються не лише українські захисники неба, а й ВПС та ППО сусідніх держав.

Цього разу, за легендою тренування, перехоплення умовних порушників повітряного простору проходило лише в Україні. Один з літаків-порушників «захопили» терористи, а пілот іншого – відхилився від заданого курсу з невідомих причин.

Роль порушників випала екіпажам літаків транспортної та штурмової авіації Повітряних Сил ЗС України. На їх перехоплення в небо піднялися екіпажі чергових сил з протиповітряної оборони. Також роботу по цілях вели зенітні ракетні та радіотехнічні війська. Керівництво тренуванням зі свого робочого місця на командному центрі Повітряних Сил у Вінниці здійснював командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-полковник Іван Руснак.

Навчання проводилося у суворій відповідності до чинного законодавства з антитерористичної діяльності, в режимі постійного нарощування повітряної обстановки, коли вихідні завдання ускладнювалися різними ситуаціями. Простими словами порушник вів себе непередбачувано, не виходив на зв’язок, не реагував на відповідні сигнали літака-перехоплювача та інше.

Зокрема, з порушником повітряного простору, роль якого умовно виконував військово-транспортний літак Ан-26 з авіаційної бригади, дислокованої на Київщині, “працював” винищувач Су-27 з бригади тактичної авіації, дислокованої на Житомирщині. Його пілотував досвідчений пілот – старший штурман авіаційної бригади льотчик 2-го класу підполковник Олександр Довгач.

– Завдання виконано і це – головне, – розповідає підполковник Олександр Довгач. – Працювати довелось у складних метеорологічних умовах. На висотах перехоплення була погана видимість – 3-4 кілометри. Для візуального контакту це дуже мало. Однак офіцери групи бойового управління командного пункту чітко навели мене на ціль, я захопив її у радіолокаційну систему прицілювання і супроводжував, виконуючи подальші завдання та вказівки керівництва.

Несприятлива погода дісталась і другому перехоплювачу – начальнику штабу авіаційної ескадрильї майору Олегу Паливоді, який відпрацьовував завдання на літаку Су-27 з аеродрому бригади тактичної авіації, що на Полтавщині. Він перехоплював умовного порушника – штурмовик Су-25 з авіабригади, дислокованої на Миколаївщині, і не менш професійно впорався із завданням.

Наприкінці тренування чергові сили з протиповітряної оборони отримали нагоду продемонструвати власний рівень бойової виучки, відпрацювавши дії за додатковою ввідною, відповідно до якої на Харківщині літак Л-39 з курсантом за штурвалом втратив орієнтування.

Підбиваючи підсумки начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Іван Свида відзначив злагодженість дій та навченість екіпажів і розрахунків. Обидва літаки-порушники були умовно збиті, таким чином, умовна загрозу булу повністю нейтралізовано.


Переглядів: 3497
Поширень: 0