20 березня городяни відзначатимуть 66-ту річницю визволення Вінниці від німецько-фашистських загарбників. Цього дня святкування розпочнеться з урочистостей у міській раді, а завершиться історичною реконструкцією березневих подій 1944 року по визволенню міста.

відтворення  боїв за визволення Вінниці від фашистських  загарбників

Заступник міського голови Микола Гунько повідомив, що цього року відтворення визвольних боїв за Вінницю відбуватиметься у новому форматі. Так, кількість учасників реконструкції битви збільшиться вдвічі, а глядачів – в три-п’ять разів. Фронтові джипи, легкові машини та гармати виїдуть на автодром «Віхола» спортивного клубу «Каїса», аби створити глядачам відчуття реальності подій березня 1944 року. У ролях радянських бійців та солдат вермахту виступатимуть вісім спортивно-патріотичних клубів з усієї України. До речі, деякі з учасників клубів у реальному житті – генерали, полковники штабів, майори спецслужб. Вони на «полі бою» знову відчують себе рядовими солдатами, прапорщиками та сержантами.

Керівник спортивно-патріотичного клубу «Каїса» Святослав Гребінь повідомив, що клуби, які братимуть участь у історичній реконструкції боїв, радо прийняли запрошення. «Масштаби минулорічного відтворення березневих подій перевершили сподівання учасників, – зізнається Святослав Гребінь. – Цього року ми плануємо зробити ще краще та ще цікавіше як для самих учасників, так і для запрошених. Ми маємо донести цей фрагмент історії до молодого покоління, аби вони змогли побачити на власні очі героїзм радянських солдат».

відтворення  боїв за визволення Вінниці від фашистських  загарбників

Усіх учасників масштабного дійства гвинтівками, карабінами та кулеметами із холостими патронами забезпечить кіностудія ім. О. Довженко. Проте, не зважаючи на це, організатори свята застерігають вінничан бути обачними та не виходити на поле під час бою. Адже зброя, якою користуватимуться «німецькі» солдати, навіть холостими набоями може збити з ніг людину, яка знаходиться на відстані один-півтора метри від стріляючого. Тому, по периметру поля стоятимуть працівники внутрішніх органів, аби вберегти городян від травмування та нещасних випадків. «Безпека вінничан – питання номер один, - говорить Микола Гунько. – Ми будемо звертатись до усіх глядачів із проханням не виходити на поле під час реконструкції визвольних подій. З усіма учасниками бою можна буде поспілкуватися та сфотографуватися по завершенню дійства».

Вінничани, які матимуть бажання побачити відтворення боїв Великої Вітчизняної війни за визволення Вінниці, будуть забезпечні транспортом. 20 березня поблизу будинку Офіцерів, на них чекатимуть додаткові автобуси та маршрутні таксі, які курсуватимуть від площі Перемоги до СК «Каїса».


Переглядів: 9122
Поширень: 0