За ніч та ранок 27 вересня з Калинівки та судніх сіл евакуйовано майже 26 тисяч мешканців. Інтенсивність вибухів знизилась в п’ять разів. Територію військових складів почали обстежувати з допомогою квадрокоптерів. Евакуйованих розташовано в пунктах прийому, для них організовано харчування та надано медичну допомогу. Люди забезпечені усім необхідним. Усе пошкоджене майно буде відновлено за бюджетні кошти, в тому числі допоможе, безумовно, і місто Вінниці – в п’ятницю депутати Вінницької міської ради на черговій сесії розглянуть питання про виділення Калинівській міській раді 5 млн грн на ліквідацію наслідків вибухів. Наразі жодного випадку мородераства не було зафіксовано – території населених пунктів патрулюють підрозділи поліції, Нацгвардії та інших формувань. Про це сьогодні повідомили евакуйованим людям голова Вінницької ОДА Валерій Коровій та Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Вони відвідали школу №6, де ще вночі було розгорнуто пункт прийому громадян.

«Цілу ніч в області перебував Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, створено ситуаційний центр, який розміщений в приміщенні обласної державної адміністрації, в якому задіяні всі підприємства та відомства, які беруть участь в ліквідації наслідків вибухів. Людей евакуйовано з Калинівки, сіл Сальник, Медвідка, Лаврівка. Вивезення людей пройшло абсолютно спокійно. Хочу віддати належне мужності і стійкості наших громадян. Ніхто не загинув, травмовано дві людини - від ударної хвилі і внаслідок травми. Зараз триває фаза, пов'язана із тим, щоб локалізувати і ліквідувати джерела вогню в арсеналі. На полігоні працює 4 одиниці броньованої техніки (танки), задіяний з залізниці тепловоз, який забезпечує водою, піднято квадрокоптери (вдень видно джерела загорання). Остання інформація є обнадійливою. Картина по локалізації пожежі, не хочу забігати вперед, тому що це надзвичайна ситуація, але ми робимо все для того, щоб тримати все під контролем», - сказав Валерій Коровій.

Також голова облдержадміністрації звернувся до журналістів та вінничан з проханням не розповсюджувати по соціальних мережах недостовірну інформацію. «Є багато дезінформації. Більше того, на сьогоднішній день Служба безпеки України перевіряє інформацію на предмет провокацій, пов'язаної з панікою серед населення – той, хто причетний до вибухів, прагне організувати панічні настрої між населенням. Тому прохання – ситуація непроста, але вона на сьогоднішній день є під контролем», - зазначив губернатор.

Сергій Моргунов та Валерій Коровій закликали вінничан не піддаватись паніці і не реагувати на провокації

Сергій Моргунов та Валерій Коровій закликали вінничан не піддаватись паніці і не реагувати на провокації

Вінницький міський голова Сергій Моргунов також звернув увагу на те, що в місті активно намагаються посіяти паніку. «Потрібно розуміти, що чутки навмисно розповсюджується, щоб посіяти паніку у Вінниці, це все підігрівається в соціальних мережах. Хоча місто Вінниця не попадало в зону ураження, радіус ураження був визначений 5 км. Але разом із тим спільно з облдержадміністрацією ми відпрацювали заходи щодо евакуації людей. Були надані муніципальні автобуси в необхідній кількості. Крім того було відкрито і діє чотири пункти прийому евакуйованих людей, в яких немає даху над головою. В шостій школі знаходиться 124 людини. В лікарні швидкої медичної допомоги і в інші лікарні міста були евакуйовані хворі з Центральної районної калинівської лікарні. Їм надана необхідна допомога. На сьогоднішній день люди забезпечені харчуванням, мінімальними засобами обігріву, матрацами, подушками, ковдрами. Хочу наголосити на тому, що вінничани досить активно почали допомагати людям. І подякувати усім за таку позицію, - зазначив міський голова. – Ми винесемо на сесію Вінницької міської ради, яка має відбутися в п'ятницю, пропозицію щодо виділення 5 мільйонів гривень Калинівський міський раді для того, щоб вирішувати питання ліквідації наслідків цієї трагедії. Я думаю, що після того, як буде локалізована проблема і розміновано територію складів і не тільки, нам всім разом потрібно буде займатися відновленням пошкоджених будівель там, де необхідно, будинків людей, щоб мешканці могли за цих погодних умов нормально проживати і повертатися до нормального життя».

Сергій Моргунов та Валерій Коровій закликали вінничан не піддаватись паніці і не реагувати на провокації

Сергій Моргунов та Валерій Коровій закликали вінничан не піддаватись паніці і не реагувати на провокації

Частину людей, які були евакуйовані з міста Калинівка та прилеглих сіл, цієї ночі привезли до Вінниці. Тут для них були підготовлені школи №№5,6,29 та 31. Наразі люди розміщені лише у школі №6, інші – залишаються резервними. У закладах людей харчують, для відпочинку підготовлені місця у спортивних та актових залах. Працюють медичні пункти. Загалом за всю ніч у школі побувала понад сотня людей. Вінницька міська рада забезпечила їх всім необхідним. У школі людей харчують в столовій. У спортивній залі створено умови, щоб вони могли відпочити, поспати, для цього є каремати. Працює медичний пункт, де за потреби надаватимуть первинну медичну допомогу. Крім шкіл для евакуйованих організували цілодобову роботу дитячого садочку №46. Протягом ночі туди відвезли дві родини з маленькими дітьми для того, адже для малюків кращі умови саме в садочку.



Переглядів: 6108
Поширень: 0