Бронзовий 5,5-метровий пам’ятник усім загиблим українським патріотам під час Революції Гідності встановлять у Вінниці на Майдані Небесної Сотні. Скульптурна композиція, яка має назву «Дерево Свободи», буде у вигляді вишні, з якої опадає цвіт. 107 падаючих квіток символізуватимуть Героїв, загиблих під час кривавих розстрілів на Майдані зимою 2014-го. Підніжжя вишні буде оформлено як карта України. Загальна вага композиції становитиме понад 800 кг. Фінансування виготовлення самого пам’ятнику буде здійснюватись громадськими активістами через Благодійні фонди «Пам’яті Небесної Сотні» та «Подільська громада», а проведення робіт з комплексного благоустрою площі Майдан Небесної Сотні візьме на себе Вінницька міська рада. Депутати міськради ухвалили відповідне рішення на черговій сесії 27 жовтня.

Директор департаменту комунального майна міської ради Ігор Шутак презентував депутатському корпусу проект пам’ятника, який ініціює громадськість, авторської роботи молодого художника-скульптора Богдана Данилюка. Скульптурна композиція «Дерево Свободи» висотою 5,5 метрів складається з основи у вигляді карти України, з якої проростає дерево вишні, що символізує рідну землю. З неї опадає цвіт – 107 квіточок, на яких будуть викарбувані прізвища усіх Героїв Небесної Сотні. А квіти, що залишаються на дереві, означатимуть, що Україна продовжує свій розвиток. Стовбур і квіти будуть вилиті із бронзи, інші елементи пам’ятника – із нержавіючої сталі. «Часто зображують типові образи – янголів, жінок у смутку, свічки. Пам’ятник у вигляді вишні ще ніхто не робив. Цей символ пов'язаний з Україною. Взагалі, вишня символізує рідну землю. Квіти, які впали, – загиблих воїнів. А ті, що на дереві, – продовження життя», - пояснює свій задум автор композиції, скульптор Богдан Данилюк.

Бронзове «Дерево Свободи» розквітне у Вінниці на честь Героїв Небесної Сотні

Із клопотанням встановити цей пам’ятник на майдані, перейменованому в 2014 році на честь загиблих у Революції Гідності, виступили БФ «Пам’яті Небесної Сотні» та більше двадцяти неурядових громадських організацій Вінниці. Перед винесенням цього питання на розгляд сесії міської ради ініціатива громадськості була підтримана у відповідному зверненні голів усіх без винятку фракцій Вінницької міської ради.

Громадську ініціативу підтримують і рідні загиблих патріотів. На засіданні сесії попросила слово мама Героя України Максима Шимка, який загинув на вул. Інститутській від кулі снайпера 20 лютого 2014-го, Зоя Кузьменко. Вона висловила загальну думку громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні», яка об’єднує сімей загиблих: «Ми, родини Небесної Сотні, просимо почути думку родин. Ми просимо сприяти встановленню пам'ятника Героям Небесної Сотні в місті Вінниці та не поєднувати пам'ятник Небесної Сотні з будь-якими іншими. Таке наше побажання. Питання про місце встановлення має вирішувати міська рада і громада Вінниці».

Бронзове «Дерево Свободи» розквітне у Вінниці на честь Героїв Небесної Сотні

За підсумками голосування 48 депутатів з 50 присутніх на сесії підтримали рішення (двоє депутатів від «Самопомочі» - утримались). Міський голова Сергій Моргунов перед голосуванням зауважив, що ті патріоти, які віддали своє життя за історичний вибір українського народу під час Революції Гідності, – беззаперечно мають бути вшановані. І це є моральний обов’язок громади перед родинами загиблих. «Однозначно в місті має бути пам'ятник Героям Небесної Сотні – це є нашим обов'язком, тому що перемога у Революції Гідності стала можливою завдяки їм. Ті 107 Героїв, які полягли за Україну і за нашу незалежність, - заслуговують, щоб ми про них завжди пам'ятали. Я особисто глибоко переконаний, що логічно встановлювати даний пам'ятник на площі Небесної Сотні, тому що ми з вами разом приймали відповідне рішення щодо перейменування площі Театральної, де був вінницький Майдан, на Майдан Небесної Сотні. Зоя Семенівна висловила позицію родин Героїв Небесної Сотні, маємо звернення благодійних фондів та більше 20 громадських організацій, а також підтримку голів всіх фракцій Вінницької міської ради. Тому я думаю, що на цьому в обговореннях можна поставити крапку. І далі потрібно зробити все необхідне, щоб завершити цей процес і належно вшанувати загиблих Героїв», - зазначив Сергій Моргунов.

Бронзове «Дерево Свободи» розквітне у Вінниці на честь Героїв Небесної Сотні

Згідно із ухваленим рішенням, міська рада надає згоду на безоплатне прийняття у комунальну власність територіальної громади міста Вінниці від Благодійних Фондів «Памʼяті Небесної Сотні» та «Подільська Громада» скульптурної композиції (пам’ятного знаку) Героям Небесної Сотні «Дерево Свободи». Крім того, депутатський корпус підтримав пропозиції представників неурядових громадських організацій міста та надав погодження щодо місця розташування скульптурної композиції за адресою: м. Вінниця, площа Майдан Небесної Сотні. А також доручив департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради виступити замовником на виконання робіт з комплексного благоустрою цієї площі з реконструкцією стилобату для встановлення пам’ятника загиблим Героям.

Для довідки:

На початку жовтня у Вінниці відбулись загальні збори представників ГО «Родина Героїв Небесної Сотні», на яких була прийнята резолюція, де вони звернулись до органів місцевого самоврядування України щодо увічнення пам’яті загиблих під час Революції Гідності. І зокрема – до міської ради та громади щодо встановлення пам’ятника Героям Майдану у Вінниці. У резолюції також було зазначено, що пам’ятник Героям Небесної Сотні має бути відокремленим від будь-яких інших історичних подій та постатей.

18 жовтня відбулась презентація проекту пам’ятника Небесній Сотні «Дерево Свободи», на якій Благодійний Фонд «Пам’яті Небесної Сотні» та більше 20-ти громадських організацій міста оголосили про звернення до міської влади з проханням увіковічнити пам’ять Героїв Небесної Сотні на однойменній площі міста.​



Переглядів: 5248
Поширень: 0