Сьогодні у приміщенні Вінницької міської ради відбулась презентація аналітики та візуалізації «Вінниця комунальна. Як швидко міські служби реагують на телефонні звернення». За словами аналітика Агенції журналістики даних, якщо подивитись на середній час реакції на звернення, то міські служби реагують вчасно. А більшість звернень вінничан стосуються надання комунальних послуг (холодне та гаряче водопостачання, опалення, електроенергія, каналізація).

Для підготовки цієї аналітики автори проекту – експерти Агенції журналістики даних – проаналізували дані відділу «Цілодобова варта» за 4 роки. Це дозволило побачити, з яких районів міста було найбільше звернень громадян і у чому їх причина, як швидко реагують відповідні міські служби та які виявлені закономірності телефонних звернень до різних служб.

«Вінниця приєдналась до Хартії відкритих даних, чим ми засвідчили своє бажання бути відкритими і повністю зрозумілими для членів територіальної громади. Були затверджені заходи щодо реалізації принципів Хартії, план дій та завдання, які мають бути реалізовані у 2017-2018 роках. І сьогодні ми вже подивимось на напрацювання, які вже маємо у цьому напрямку. Щодо відділу «Цілодобова варта», то 15-60, це такий номер, за яким вінничани звертаються з найрізноманітнішими питаннями. Жителі міста вже звикли до того, що є «Цілодобова варта» і онлайн зв'язок з Вінницькою міською радою», – каже заступник міського голови Владислав Скальський.

У Вінниці проаналізували відкриті дані відділу «Цілодобової варта»

«Проект «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах TAPAS» на даний момент є найбільшим проектом, що розвиває відкриті дані в Україні на місцевому та центральному рівнях. Я дуже рада, що ми продовжуємо плідно працювати з Вінницею у напрямку відкритих даних. Взагалі, ми бачимо відкриті дані як сировину, цінність якої можна отримати тоді, коли вони дають можливість аналізувати, як наші громадяни живуть, співпрацюють з органами влади тощо. Головна мета нашого проекту була не тільки проаналізувати певну ситуацію, а й показати громадськості міста Вінниці, що вони можуть робити це самі», – зазначила керівник напрямку відкритих даних міжнародної технічної допомоги «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послуга» Катерина Оніліогву.

У Вінниці проаналізували відкриті дані відділу «Цілодобової варта»

«Інформація, яку ми сьогодні презентуємо, стосується бази даних відділу «Цілодобова варта». До цієї служби надходять звернення громадян з найрізноманітніших питань: від надання комунальних послуг і закінчуючи питаннями озеленення. Насправді, подібні служби існують і в інших містах, але у Вінниці вона досить унікальна, оскільки база даних «Цілодобової варти» – це не лише дзвінки на «гарячу» лінію, а й інформація про інших розпорядників, яка надається централізовано і, як результат, ми можемо бачити більш повну картину того, яким чином відбувається комунікація громадян і міської влади. Якщо в інших містах існують подібні «гарячі лінії», то вони набагато менш активно використовуються громадянами. Якщо подивитись на середній час реакції на звернення, то в принципі, міські служби реагують, особливо в аварійних ситуаціях, вчасно. Ми не даємо конкретних рекомендацій, а лише набір даних, які потрібно поєднувати з іншими даними. Наприклад, міська влада може взяти інформацію, яку ми презентуємо по «Цілодобовій варті», накласти її на карту каналізаційних колекторів чи мереж водопостачання і подивитись, на яких точках найчастіше відбуваються прориви і таким чином зрозуміти, де насамперед потрібно проводити роботи», – каже аналітик Агенції журналістики даних Остап Кучма.

Завдяки проведеній роботі з’ясувалось, що піковий час надходження звернень до відділу «Цілодобова варта» припадає на період з 9 до 10 години ранку – 11,29% від загальної добової кількості. Також багато звернень надходить з 16 до 17 години – 10,75 %. Рекордсмен за швидкістю реакції – Центр муніципальних систем управління (медіана реакції – 2 хв.), це пов’язано з тим, що ЦМСУ є відповідальним за звернення щодо комунальних платежів (чи правильно нарахували платежі, як користуватися особистим кабінетом для сплати за комунальні послуги, тощо), тож дуже часто для вирішення проблеми заявника достатньо консультації оператора «Цілодобової варти». ЖЕКи та ЖЕО зазвичай вписуються у визначені нормативи реагування – медіанний час реакції коливається від 1 год. 36 хв. до 3 год. 36 хв.

Близько 70% всіх звернень стосувалося надання комунальних послуг (холодне та гаряче водопостачання, опалення, електроенергія, каналізація). По холодній воді (медіана реакції – 2 год. 44 хв.) звертаються частіше там, де живе більше людей. В районах приватної забудови менше звернень ще й з огляду на те, що мешканці можуть мати власні колодязі та свердловини. Щодо гарячої води (медіана реакції – 2 год. 28 хв.) у районах приватної забудови немає звернень, бо там автономне опалення. Натомість є чіткі кластери скупчення викликів у тих місцях, де системи постачання гарячої води є більш зношеними (наприклад, деякі квартали Замостя та Слов'янки).

По електроенергії (медіана реакції – 1 год. 38 хв.) звернення рівномірно розподілені по всьому місту, реагують на них швидше, а аварії частіше стаються у районах приватної забудови, бо там прокладені повітряні лінії електропередачі. Щодо каналізації (медіана реакції – 2 год. 11 хв.), то тут звернень багато, вони всі концентруються у районах багатоповерхової забудови.

Довідка

7 червня Вінниця була обрана пілотним містом з розвитку відкритих даних, а 27 червня був підписаний Меморандум між Вінницькою міською радою та представниками проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах». Меморандум передбачає проведення аудиту даних, підготовку рекомендацій, допомогу у розробці нормативної бази, розробку порталу відкритих даних і створення візуалізації на основі відкритих даних.

Аналітика базується на основі даних, отриманих від Вінницької міської ради у рамках пілотного проекту USAID/UK Aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах», який реалізує Фонд «Євразія».



Переглядів: 3112
Поширень: 0