4 грудня, в столиці,  під патронатом Прем’єр-міністра та Уряду, відбувся II Всеукраїнський форум об’єднаних громад, у якому взяли участь  30 голів об’єднаних громад з Вінниччини, а також заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко.

На церемонії відкриття форуму, з привітаннями та доповідями про поступ децентралізації  в Україні  виступили Президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«З 2006 по 2014 рік я працював міським головою і ми всі знаємо, скільки проблем  потрібно було вирішувати , щоб виправдати довіру громади. В місцевому самоврядуванні є дві важливі дати: 1996 рік, коли було прийнято закон про місцеве самоврядування і 2014 – після того, як у нас на багато років забрали право розвивати території, ми розпочали будувати нову державу.  Сьогодні ми пройшли 1- й етап децентралізації, на часі  два завдання: зростання економіки та ВВП країни до 5-7%  і прийняття нового закону про адміністративно-територіальний устрій. Наша мета – повсюдне, економічно сильне місцеве самоврядування на базі  ОТГ», - зазначив у своєму виступі Прем’єр-міністр України, Володимир Гройсман.

Представники Вінниччини взяли участь у II Всеукраїнському форумі об’єднаних громад

Форум  ОТГ під гаслом  «Ініціативи, що змініюють життя»,  включав кілька дискусійних платформ з питань створення спроможних громад.  В обговоренні механізмів залучення інвестицій, підвищення виробничого потенціалу, розвитку малого і середнього бізнесу та просторового планування в ОТГ взяли участь Міністр регіонального розвитку  Геннадій Зубко, представники  міністерств та відомств, фінансового сектору, організацій - донорів  та партнерів децентралізації з країн ЄС, США, Канади, експерти, голови ОТГ.

Представники Вінниччини взяли участь у II Всеукраїнському форумі об’єднаних громад

Вінничани-учасники форуму відзначили послідовність влади щодо розвитку місцевого самоврядування та високо оцінили виступи й поради експертів заходу.

Представники Вінниччини взяли участь у II Всеукраїнському форумі об’єднаних громад

«Розвиток підприємництва в аграрному секторі та збільшення інвестицій  є надзвичайно важливим для Вінниччини. Державні програми, що пропонуються для підтримки бізнесу повинні сприяти притоку інвестицій, наповненню місцевих бюжетів, збереженню людського потенціалу та подальшому розвитку територій», - прокоментував завдання форуму, заступник голови Вінницької облдержадміністрації, Андрій Гижко.

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень  проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Сьогодні, пріоритет №1 залучити інвестиції та збагатити громади, адже люди на місцях повірили в нові можливості,  ми вже маємо досвід реалізації успішних стратегій  у багатьох ОТГ. Широке представництво на форумі експертів найвищого рівня  та органів місцевого самоврядування, говорить про довіру та високу зацікавленість у позитивних змінах, тому – децентралізацію не зупинити», -  підкреслив директор Центру розвитку місцевого самоврядування Вінницької області, Олег Левченко.

Представники Вінниччини взяли участь у II Всеукраїнському форумі об’єднаних громад

Для інформації: Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.



Переглядів: 2195
Поширень: 0