Сьогодні, 6 грудня, на фасаді Вінницького торговельно-економічного інституту відкрили меморіальну таблицю сотнику Армії УНР Семену Якерсону. Він був соратником і сподвижником Симона Петлюри, бойовим офіцером, який пройшов горнило фактично усіх фронтів Української Революції. Семен Якерсон народився і виріс у єврейській родині, жив у Вінниці на вулиці Івана Шиповича. Все життя був щирим послідовником ідеї незалежної України.

Відкривали пам’ятну дошку відомому українському діячу історики, скульптори, представники міської і обласної влади. Під час заходу згадали, що Семен Якерсон стояв біля витоків формування української армії, в перших рядах відстоював державність та незалежність України в часи Української Революції 1917-1921 рр., коли наш народ отримав шанс втілити національну ідею у життя. Саме тоді закладалися основи українського війська. Під час Холокосту Семена Якерсона знищили нацисти в гетто у Празі.

 У Вінниці увіковічнили пам’ять про сотника Армії УНР Семена Якерсона на меморіальній дошці

«Символічно, що сьогодні, у День Збройних Сил України, ми відкриваємо дошку саме тій людині, яка сто років тому, будучи соратником Симона Петлюри, брала досить активну участь у формуванні українського війська і боронила українську державу під час визвольних змагань початку ХХ ст. І сьогодні, і тоді люди різних національностей захищали незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Це там, на сході України, намагаються внести розбрат у національну єдність українського народу. Семен Якерсон свого часу писав: «По національності я – українець, по віросповіданню – іудей». Думаю, що у нас є ще багато історичних постатей, про яких ми не знаємо, але вони доклали багато зусиль у становлення нашої України. Історики мають заповнити усі ті «білі плями» в історії України, які сьогодні ми маємо, і показати силу нашого українського народу», - сказав під час відкриття меморіальної таблиці міський голова Сергій Моргунов.

 У Вінниці увіковічнили пам’ять про сотника Армії УНР Семена Якерсона на меморіальній дошці

Виготовляли меморіальну таблицю сотнику Армії УНР Семену Якерсону у творчій майстерні «Оврах». «Дошка представлена у вигляді рельєфа з бронзи. З архіву були надані нам фотографії, за якими робилася ліпка, все узгоджували з істориками. Мали проблеми з перекладом на їдиш, але ми з цим справилися», - розповів один із скульпторів творчої майстерні «Оврах» Роман Оврах.

 У Вінниці увіковічнили пам’ять про сотника Армії УНР Семена Якерсона на меморіальній дошці

«Сьогоднішній день є знаковим для нас. Мабуть, неможливо побудувати сучасну, патріотичну армію без знань того, що було раніше. 2017 рік оголошений Президентом України як рік відзначення революційних подій 100-річної давності. Обласна державна адміністрація спільно з міською радою підтримала цей проект», - зазначив заступник голови обласної адміністрації Ігор Івасюк.

У Вінниці увіковічнили пам’ять про сотника Армії УНР Семена Якерсона на меморіальній дошці

Для довідки:

​Семен Якерсон походив з єврейської міщанської родини Вінниці, юдей за віросповіданням. Закінчив Одеське артилерійське училище, вийшов прапорщиком до Одеської гайдамацької бригади військ Центральної Ради. З 17 листопада 1918 служив у 1-му дієвому полку ім. В. Винниченка Дієвої армії УНР. 23 січня 1919 р. був поранений у бою під Дубровицею. Після лікування повернувся до свого полку, з рештками якого 24 травня 1919 р. влився до 8-го Чорноморського полку 3-ї (пізніше — Залізної) дивізії Дієвої армії УНР. 18 липня 1919 був поранений у бою під м. Комаргород. Після одужання з 24 вересня 1919 р. служив у Корпусі кордонної охорони УНР. Під час спільного українсько-польського наступу на Київ, 1920 року, воював у 6-му запасному гарматному курені та гарматному курені 1-ї Кулементної дивізії Армії УНР.

У 1920-х рр. жив в еміграції у Польщі. У 1927 р. закінчив гідротехнічний відділ Української господарської академії в Подєбрадах, потому працював інженером у Празі. Був знищений нацистами у Празькому гетто під час Другої світової війни в 1944 році.



Переглядів: 2914
Поширень: 0