Міжнародна фінансова корпорація (IFC), член Групи Світового банку розпочала в Україні нову освітню програму, щоб допомоги кращим харчовим підприємствам України підвищити безпечність продукції та збільшити продажі, навіть у непростих пост-кризових умовах.

Два проекти IFC «Безпечність харчової продукції в Україні» та «Розвиток фруктового сектору у Вінницькій області» спільно з Вінницькою обласною державною адміністрацією та Головним управлінням ветеринарної медицини у Вінницькій області організували у Вінниці одноденний семінар, щоб ознайомити керівників українських підприємств з економічними перевагами HACCP*, всесвітньо визнаної системи управління безпечністю харчової продукції. На семінарі понад 50 керівників підприємств Вінниччини дізнавалися про економічні вигоди від встановлення цієї системи, зокрема, про економію коштів, вихід на нові ринки, управління ризиками та залучення інвесторів.

Поки що розповсюдження НАССР в Україні лише набирає обертів через нестачу необхідної інформації, нечітке законодавство, проблеми з практичним впровадженням системи та обмежені можливості фінансування. Вступ до СОТ відкрив ринок України для імпортної продукції, загостривши конкуренцію і серед українських виробників. Щоб вдосконалити систему харчової безпеки та посилити конкурентоспроможність українських виробників, проект IFC «Безпечність харчової продукції в Україні» пропонує підприємствам України комплексну підтримку у запровадженні систем управління безпечністю харчової продукції. Протягом 2010 року IFC планує проведення семи подібних семінарів по всій країні під назвою «Економія витрат та зростання продажів: приклади запровадження НАССР в Україні».

«Для інвесторів HACCP – це свідчення піклування підприємства про посилення свого бренду, належне скорочення небезпек, зростання продажів на існуючих ринках, вже не кажучи про вихід на нові ринки,” сказала Сара Окман, керівник проекту IFC «Безпечність харчової продукції в Україні».

IFC є єдиною фінансовою установою, що зосереджена виключно на розвитку приватного сектора - рушія стабільного зростання нових ринків. Разом з Міжнародним банком реконструкції та розвитку IFC прагне збільшення капіталу, щоб посилити власну спроможність створювати нові можливості для бідного населення країн, що розвиваються, зокрема, шляхом підвищення конкурентоспроможності виробників харчової продукції.

Про IFC

IFC, член Групи Світового банку, створює можливості для подолання бідності та поліпшення життя людей в усіх регіонах світу. Ми сприяємо сталому економічному зростанню країн, що розвиваються, підтримуючи розвиток приватного сектору, мобілізуючи капітал для приватних підприємств, а також надаючи компаніям та урядам консультаційні послуги та послуги з управління ризиками. Сума нових інвестиційних проектів IFC у 2009 фінансовому році сягнула 14,5 мільярда доларів США, що під час фінансової кризи сприяло надходженню капіталу до країн, що розвиваються. Більш детальна інформація на веб-сайті www.ifc.org.

* НАССР (Аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю) - система управління харчовою безпекою, заснована на аналізі потенційних небезпек та їхньому запобіганню протягом всього виробничого процесу.


Переглядів: 3037
Поширень: 0