Представники Вінницької міської ради спільно з активістами вдосконалять процедуру міського конкурсу грантів для громадських організацій. Про це домовились учасники публічної консультації, яку організувала ГО “Центр UA”. Зокрема, планується, що організації, молодші за два роки, зможуть брати участь в конкурсі та втілювати проекти для розвитку міського простору вже з 2019 року. 

З 2012 року громадські організації на конкурсній основі змагаються за фінансування соціально-культурних проектів у Вінниці. Попри те, що кожного року фінансування проектів зростає, кількість ГО, які беруть участь у відкритому конкурсі, скорочується. Після успішного проведення пітчингу — подібний конкурс грантів, поведений Британською Радою у Вінниці — активісти звернули увагу, що невелика кількість заявок щодо участі в міському конкурсі грантів зумовлена не відсутністю проектів з боку вінничан чи вінничанок, а “проблемними” статтями положення, що регулюють процедуру конкурсу. Серед бар’єрів – 25% власного внеску, відсутність досвіду роботи з казначейством та відсутність можливості для організацій, яким менше 2 років, брати участь у конкурсі. 

Ідеї на противагу досвіду: чи зможуть молоді активісти брати участь у конкурсі грантів?

До нас часто звертаються місцеві активісти з проханням від імені нашої організації подати заявку до міської ради на реалізацію певного проекту. Мовляв, умови конкурсу так прописані, що не дозволяють молодим організаціям брати участь в конкурсі. І ми погоджуємось, якщо проекти вартісні. Важливо змінити правила гри таким чином, щоб на конкурс могли подаватись молоді організації з важливими для громади проектами”, –поділилась досвідом Раїса Панасюк, Голова правління ГО “Гармонія”.

Ідеї на противагу досвіду: чи зможуть молоді активісти брати участь у конкурсі грантів?

За результатами консультації представники Департаменту правової політики та якості і комунального підприємства “Інститут розвитку міст” Вінницької міської ради висловили готовність брати участь у напрацюванні змін до чинного положення “Про конкурс грантів для інститутів громадянського суспільства”, наголошуючи на тому, що новий порядок проведення конкурсу можливо забезпечити з 2019 року:

“Ми внесли певні уточнення до положення, тож цього року конкурс буде проведений зі змінами, не пов’язаними з “проблематичними” нормами документу. Проте готові спільно з громадськістю працювати над створенням нового положення, яке б враховувало пропозиції всіх заінтересованих сторін та створила сприятливі умови конкурсу для всіх організацій з 2019 року”, — зазначив Роман Бочевар, Директор департаменту правової політики та якості ВМР.

Ідеї на противагу досвіду: чи зможуть молоді активісти брати участь у конкурсі грантів?

Як зазначили всі учасники консультації, завдяки напрацюванню нового положення про конкурс грантів, до якого долучаться як представники влади, так і громадські активісти, бюджетні кошти можуть бути розподілені більш ефективно на реалізацію важливих для громади проектів:

“Проведення публічних консультацій з залученням представників різних заінтересованих сторін дозволить місцевій владі розробляти та ухвалювати більш якісні рішення, які будуть зрозумілими і тому підтриманими громадою”, — підсумувала Олена Данілова, координаторка ГО “Центр UA” у Вінницькій області.



Переглядів: 2396
Поширень: 0