В минулому році з міського бюджету були виділені кошти на реалізацію програм «Стоп-грип», «Профілактика та лікування артеріальної гіпертензії», продовження інформатизації галузі охорони здоров’я. В заклади освіти, серед яких й два нових дитячих садочки, закуповувалось обладнання. Кошти виділяли на розвиток інфраструктури міста тощо. Про це, звітуючи про виконання міського бюджету, розповіла під час чергового засідання виконкому директор департаменту фінансів Наталія Луценко.

«Сьогодні ми офіційно підбиваємо підсумки виконання міського бюджету за 2017 рік. Результати виконання повністю підтвердили ті позитивні тенденції щодо наповнення бюджету та фінансування видатків, про які ми звітували впродовж 2017 року. За звітний рік до бюджету надійшло 4336,7 млн грн, що на 45 відсотків більше, ніж у попередньому році. План по доходах виконано на 105 %», – каже Наталія Луценко.

Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду є податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, плата за землю, акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, на яких приходиться 93,5 відсотки всіх власних і закріплених доходів загального фонду. По всіх власних і закріплених доходах загального фонду забезпечено перевиконання плану надходжень, по більшості з них досягнуто значного зростання порівняно з минулим роком. Зокрема, щодо податку на доходи фізичних осіб, надходження порівняно з минулим роком зросли на 43,5 відсотка, що є результатом підвищення в 2017 році розміру середньомісячної заробітної плати по місту.

Від акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів надійшло на 30,1 відсотків більше проти минулого року. Плата за надання адміністративних послуг стала стабільним джерелом доходів бюджету. В результаті надання послуг прозорими офісами до бюджету надійшло 33,9 млн грн, що на 55 відсотки більше, ніж у минулому році. Це є результатом передачі органам місцевого самоврядування повноважень щодо оформлення та обміну паспорта громадянина України, в тому числі для виїзду за кордон.

«Успішне наповнення бюджету позитивно вплинуло на виконання видатків бюджету. Видатки бюджету за звітний період склали 4480,9 млн грн, що в 1,5 рази перевищує показники минулого року. Це забезпечило стабільне функціонування бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та міського транспорту. Характерною рисою видаткової частини бюджету є її соціальна спрямованість», – зазначила Наталія Луценко.

Основними споживачами бюджетних коштів залишаються такі галузі, як соціальний захист, освіта, охорона здоров’я. За рахунок зазначених коштів продовжувалась реалізація міської програми «Інформатизація галузі охорони здоров’я на 2016-2020 роки». Було придбано комп’ютерне обладнання (50 комп’ютерів), створювалась локальна мережа та встановлювалось програмне забезпечення в установах вторинного рівня. Також виділялись кошти на реалізацію міських програм «Стоп-грип у м.Вінниці на 2016-2018 роки» та «Профілактика та лікування артеріальної гіпертензії на 2015–2018 роки».

«Якщо говоримо про динаміку бюджету порівняно з 2016 роком, то в першу чергу ми розуміємо, що позитивна тенденція пов’язана і з підвищенням мінімальної заробітної плати. Ми бачимо значне збільшення надходжень до бюджету за рахунок податку з доходів фізичних осіб. Також є позитивна динаміка у наповненні бюджету розвитку. Коли ми приймали бюджет на 2018 рік – ставили перед собою багато завдань, які буде можливо виконати лише завдяки ефективному наповненню бюджету міста. Саме від відповідальної роботи всіх структурних підрозділів міської ради залежить наповнення бюджету», – каже міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 2142
Поширень: 0