Вінниця посіла третє місце у рейтингу «Прозорість 50-ти найбільших міст України» за підсумками 2017 року. Дослідження провів Словацький інститут економічних і соціальних реформ (INEKO) спільно з Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД). Результати днями оприлюднили на сайті http://transparency.icps.com.ua/.Портал було створено в рамках проекту «Транспарентність, фінансове здоров’я та конкурентоспроможність муніципалітетів»за фінансової підтримки Посольства США в Україні.

У загальному рейтингу Вінниця набрала 68,8%. Як зазначають дослідники, інформацію щодо міст збирали шляхом опитування та з інших доступних населенню джерел. Дослідили 77 параметрів прозорості кожного міста. Так, перевіряли такі напрямки: інформаційна політика, розпорядження майном територіальної громади, землекористування та будівельна політика, державні закупівлі, складання бюджету, адміністративні, комунальні та соціальні послуги, професійна етика та конфлікт інтересів, кадрова політика, участь громадян. Дослідники взяли за основу методологію, яка походить зі схожого проекту, реалізованого Transparency International Словаччина.

Рейтинг ґрунтується на даних, отриманих із наступних джерел: відповіді на опитувальник, направлений МЦПД до 50 міських рад; відповіді на запити на інформацію, направлені МЦПД неофіційно – через третю особу («запит таємного клієнта»); інформація у відкритому доступі на офіційних сайтах міських рад.

Проаналізувавши результати дослідження у МЦПД відзначили, що загальний середній показник прозорості по містах покращився з 42,88% у 2016 до 51,38% у 2017 році.

Проект «Транспарентність, фінансове здоров’я та конкурентоспроможність муніципалітетів» здебільшого спрямований на зниження рівня корупції в органах місцевого самоврядування шляхом розробки рекомендацій, що відповідають антикорупційним потребам українських муніципалітетів та обласних рад. Одним з основних інструментів досягнення цілей проекту є використання передового досвіду Словаччини у сфері боротьби з корупцією.

Дослідники проаналізували й «Фінансове здоров'я бюджетів міст та регіонів України». Як повідомляють у Міжнародному центрі перспективних досліджень, аналіз результатів свідчить, що узагальнений показник фінансового становища міст за даними 2016 року покращився на 0,4 бали до 6.0 порівняно з попереднім рейтингом. Найкращу динаміку продемонстрували такі міста як Вінниця, Житомир та Кропивницький.Однією з основних причин стала бюджетна децентралізація, яка дозволила місцевим органам влади ефективніше використовувати фінансові ресурси.
 



Переглядів: 2309
Поширень: 0