В рамках реформи ЖКГ в Україні триває визначення мешканців щодо управління своїми багатоквартирними будинками. На даний час у Вінниці співвласники 1127 будинків (70% від загальної кількості) уже прийняли рішення щодо форми управління та вибору управителя будинку. Мешканців висотки по вул. Чайковського, 21 обслуговує ЖЕК №15 – це один з найкращих будинків житлового фонду на території цього обслуговуючого підприємства. За останні 6 років у цій багатоповерхівці фактично кожного року проводились капітальні ремонти різних конструктивних елементів – жителі дуже активно долучаються до міської програми співфінансування таких робіт. Сьогодні, 29 березня, міський голова Сергій Моргунов під час зустрічі із ними доручив департаменту житлового господарства відпрацювати спільно з мешканцями питання облаштування дитячого майданчика та проїжджої частини дворової території.

Багатоповерхівку по вул. Чайковського, 21 обслуговує ЖЕК №15. Загалом це підприємство обслуговує 132 будинки, в тому числі й гуртожитки, які отримали статус малосімейного типу. Також ЖЕК№15 заключив угоди із 37 ОСББ, з яких два перебувають у них на повному обслуговувані.

Мешканці будинку по вул. Чайковського, 21 – одні із найактивніших жителів цієї території. Вони постійно беруть участь у міській програмі співфінансування (30% - кошти жителів, 70% - міський бюджет). Тільки за минулий рік у цій висотці зробили поточний ремонт виходу каналізації першого під’їзду, провели поточний ремонт по заміні зливової каналізації, зробили капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж гарячого водопостачання. Раніше, в період з 2012 по 2016 рр., в будинку зробили капітальний ремонт покрівлі та міжпанельних швів. Провели також капремонт транзитного трубопроводу холодного водопостачання, замінили вікна на сходових клітинах.

А за рахунок тарифу з утримання будинку у підвалі відновили освітлення, замінили проводку та встановили світильники. Крім того, зробили капітальний ремонт трубопроводу холодного водопостачання. Роботу виконав ЖЕК №15 за рахунок премії в розмірі 49 тис. грн. отриманої за активну участь в суботниках по благоустрою прибудинкових територій. 

«З 2012 року ми провели чимало роботи. Наші мешканці дуже дружні, самі виходять на суботники і підтримують будинок. Коли роблять своїми руками, то більше бережуть. Роботи продовжаться і далі, цього року хочемо поставити LED-лампи. Це ж наш будинок і одна наша велика сім’я!», - каже старший по будинку Валерій Скрипченко.

Співвласники 1127 багатоповерхівок Вінниці уже визначилися із формою управління будинком та обрали управителів

Під час спілкування з міським головою Сергієм Моргуновим, мешканці попросили допомогти облаштувати дитячий майданчик та заасфальтувати проїжджу частину.

«Дуже добре, що є розуміння з експлуатуючою організацією і між самими мешканцями. Щодо облаштування дитячого майданчику, бордюрів і проїжджої частини відповідне доручення дам департаменту житлового господарства», - сказав міський голова.

Співвласники 1127 багатоповерхівок Вінниці уже визначилися із формою управління будинком та обрали управителів

Нагадаємо, що в рамках реформи ЖКГ триває визначення мешканців щодо управління своїми багатоквартирними будинками. На сьогодні співвласники 1127 будинків (70%) прийняли рішення щодо форми управління та вибору управителя. Поки що не визначились 423 будинки. По 116 будинках уже узгоджений тариф на утримання будинку (це будинки, які обслуговує МКП ЖЕК-15, МКП ЖЕК-7, МКП ЖЕК-12 ).

По висотках, які до 10 червня 2018 року не визначать управителя будинком, буде оголошуватись конкурс на керуючу компанію (так передбачає закон). Наразі затверджено положення про конкурсну комісію, затверджено склад конкурсної комісії, опрацьовано проект конкурсної документації.

Для довідки:

З 10 червня 2018 року вступає в дію новий Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який кардинально змінює модель їх надання.

Він передбачає, що мешканці багатоповерхівок – це співвласники будинку, які самі обирають форму управління своєю спільною власністю.

Це може бути УПРАВИТЕЛЬ або ОСББ.

Варіант №1 – визначення УПРАВИТЕЛЯ будинком. Ним може бути фізична чи юридична особа (ЖЕК або приватна керуюча компанія).

Управитель буде виконувати функцію менеджера, головне завдання якого - організація для мешканців послуг з обслуговування й утримання житлового будинку:

  • поточні ремонти конструктивних елементів,
  • прибирання прибудинкової території та під’їздів,
  • забезпечення освітленням місць загального користування,
  • утримання ліфтів тощо.

Управитель уповноважений від імені мешканців будинків у разі залучення підрядників укладати договори із надавачами зазначених послуг та контролювати якість їхнього виконання.

Варіант №2 – створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

ОСББ - це юридична особа, створена власниками квартир для управління та утримання свого будинку, а також для юридичного оформлення права користування прибудинковою територією.

Якщо мешканці скористаються можливостями нового Закону, то обидва варіанти дозволять підвищити ступінь відповідальності за якість обслуговування будинку та зроблять оплату послуг для мешканців більш прозорою і об’єктивною.

Якщо до 10 червня мешканці не укладуть договір з керуючою компанією або не створять ОСББ, то відповідно до Закону «Про житлово-комунальні послуги» утримання будинку за старою моделлю автоматично припиняється. І як наслідок – люди втратять можливість користуватись ліфтом, мати освітлені, чисті під’їзди та інші послуги.

Тому якщо мешканці знехтують своїм правом вибору – Закон передбачає призначення управителя шляхом проведення конкурсу органами місцевого самоврядування.



Переглядів: 3080
Поширень: 0