Сьогодні, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулась прес-конференція директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмили Грабович, начальника комунальної установи «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики Вінницької області» Василя Железняка та головного спеціаліста відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ облдержадміністрації Алли Гайдаш з приводу початку з 2 квітня кампанії підписання декларацій з сімейними лікарями.

В ході прес-конференції обговорено ряд важливих питань. Зокрема, таких як обрання сімейного лікаря, терміни та умови підписання декларацій, в яких випадках пацієнтів направлятимуть до вузькопрофільних спеціалістів, які послуги будуть безкоштовними та багато іншого.

Нагадаємо, що восени минулого року Парламентом прийнято основним закон про медичну реформу №2168 «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який дав старт для послідовної трансформації галузі охорони здоров’я.

На Вінниччині за перший день з початку кампанії укладання декларацій з сімейними лікарями вже підписали майже 6,5 тис. декларацій

В рамках медичної реформи першочерговим завданням стала необхідність реорганізувати заклади первинної медичної допомоги з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства. Таким чином, в подальшому ці заклади матимуть змогу укладати договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Загалом, у Вінницькій області 794 сімейних лікаря, які готові до укладання декларацій з пацієнтами. Даної кількості фахівців цілком достатньо, аби кожному жителю області надавались якісні медичні послуги сімейної медицини. Також, бажаючі мають можливість укладати декларації з приватним лікарями, але за умови дотримання усіх визначених законодавством вимог. Зокрема, мова йдеться про лікарів, які мають ліцензію, власний медичний кабінет, відповідний табель оснащення затверджений Міністерством охорони здоров’я України, тих лікарів, що увійшли і мають встановлену систему «eHealth-електронне здоров’я» та електронний підпис.

«Кожен сімейний лікар має визначене коло пацієнтів, з якими укладено декларації. Завданням сімейного лікаря знати, які на його дільниці пацієнти, які хронічні хвороби мають місце, які пацієнти мають змогу самостійно прийти до лікаря, а які не мають, скільки новонароджених дітей, дітей до 1 року, скільки до 3 років. Сімейний лікар в обов’язковому порядку працює з медичною сестрою загальної практики сімейної медицини. Також, лікар самостійно визначає графік роботи, години прийому, роботи з документами і відвідування пацієнтів та доводить це до відома адміністрації медичного закладу і до пацієнтів. Відповідно до звернень пацієнтів лікар вирішує самостійно відвідати пацієнта, направити медичну сестру, або викликати екстрену медичну допомогу до пацієнта. Таким чином сімейний лікар самостійно вирішує в якому стані пацієнт, який звертається, яку допомогу або консультацію йому надавати», - зазначила Людмила Грабович.

На Вінниччині за перший день з початку кампанії укладання декларацій з сімейними лікарями вже підписали майже 6,5 тис. декларацій

За словами Василя Железняка станом на 9:00 ранку сьогоднішнього дня на Вінниччини підписано 6469 декларацій з сімейними лікарями та введено в єдину загальну електронну систему «eHealth». Також, посадовець зауважив, що укладання декларацій є безстроковим процесом, який має початкову дату 2 квітня, але є безкінечним.

За словами Алли Гайдаш на сьогодні, держава приділяє значну увагу попередженню тих важких захворювань, на які найчастіше хворіють українці. Зокрема, значною мірою функція попередження та виявлення подібних захворювань покладається на сімейних лікарів. Так, відповідно до законодавства, сімейний лікар повинен своєчасно виявляти 7 груп важких захворювань: серцево-судинні захворювання і гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, туберкульоз, ВІЛ-СНІД, рак молочної залози, рак передміхурової залози та коло ректальний рак. Саме ці захворювання можливо своєчасно виявляти та починати лікування, що в подальшому дає змогу зберегти людям життя і здоров’я.



Переглядів: 2432
Поширень: 0