У Вінниці триває утеплення міських шкіл. В 2018 заплановано завершити термореновацію будівель трьох закладів - №33, №5, №17. Разом із ними на кінець року будуть повністю утеплені уже дев’ять (з 36-ти) шкіл міста. Ще у двох (№8 та №36) планується виконати утеплення дахів, а також планується утеплити фасад технічного ліцею. Сьогодні, 12 квітня, міський голова Сергій Моргунов на території школи №33, де триває утеплення будівлі, провів виїзну нараду з питань енергоефективності у закладах освіти. Звернув увагу керівника закладу та підрядника на те, що необхідно здійснювати чіткий контроль за якістю виконання робіт та тих матеріалів, які використовуються.

За рахунок бюджетної децентралізації, яка розпочалась 2014-го року, у Вінниці з’явилась можливості виконувати більше робіт капітального характеру в різних галузях міста. Заклади освіти відчули це у питаннях оновлення обладнання харчоблоків, капітальних ремонтів приміщень шкіл та садочків, придбання мультимедійного обладнання та термореновації будівель.

Зокрема, за чотири роки у місті утеплено шість із 36-ти шкіл. На кінець цього року цей список поповниться ще трьома загальноосвітніми навчальними закладами, де роботи розпочались минулого року з утеплення дахів і продовжились уже цього року термореновацією фасадів.

Цього року завершиться тепломодернізація ще трьох вінницьких шкіл

За словами Вінницького міського голови Сергія Моргунова, робота з комплексного утеплення закладів освіти буде продовжуватись, адже це впливає на комфорт для дітей і збалансований мікроклімат, а також економію ресурсів та коштів. Адже практично усі школи та садочки були побудовані у радянські часи, коли про енергозбереження навіть не задумувались.

«Школа №33 була побудована по радянських стандартах, і на той час про енергозбереження ніхто не думав. Опалення в той час коштувало копійки, особливо для об’єктів бюджетної сфери. На сьогоднішній день час вимагає підходити до питання енергозбереження системно, чим ми сьогодні займаємося», - зазначив Сергій Моргунов.

Цього року завершиться тепломодернізація ще трьох вінницьких шкіл

Минулого року у 33-ій школі було утеплено дах. Цього року термореновація продовжилась. Наразі завершується заміна вікон, уже встановлено 280 з 350-ти. Проводяться роботи по утепленню зовнішніх стін мінеральною ватою товщиною 150 мм. Також замінено дверні блоки на металопластикові, буде виконуватись утеплення цоколя будівлі.

Школи, які були утеплені раніше, уже відчули переваги від комплексної термомодернізації. Наприклад, 25-та школа, яка у місті була утеплена першою, в опалювальний сезон споживає енергоресурсу менше на майже 40%. В утеплення школи було інвестовано 3 млн грн. А щороку фактична економія становить 430 тис. грн (292 Гкал). Тобто, за 7 років проект повністю окупиться.

Цього року завершиться тепломодернізація ще трьох вінницьких шкіл

«Ми ніколи не могли собі навіть уявити, що за рік ми будемо утеплювати по три школи. Це стало можливо за рахунок децентралізації, ідеологом якої є Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Динаміка достатньо непогана. Окрім утеплення, нам потрібно ще модернізувати комп’ютерні класи. Минулого року за підтримки Уряду, народних депутатів від Вінниці та фінансування з фонду соціально-економічного розвитку нове мультимедійне та комп’ютерне обладнання надійшло в усі школи», - додав міський голова Сергій Моргунов.

Для довідки

У 2017 році у ЗШ №33 був реалізований проект з реконструкції шкільного подвір’я, який став переможцем конкурсу «Бюджет громадських ініціатив». В Рамках проекту встановлено металеву огорожу, старі тротуарні плити замінено на нову тротуарну бруківку, встановлені лавки, вуличні ліхтарі, велопарковка.

Цього року завершиться тепломодернізація ще трьох вінницьких шкіл

Придбано навчально-комп’ютерний комплекс із мультимедійним обладнанням за рахунок субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій та співфінансування із міського бюджету – 198,258 тис. грн.

В рамках міського проекту «Пітчинг активних громадян» завершено технічну частину проекту «Електронна школа для підтримки інклюзивного навчання». Кошти для реалізації були надані Британською радою та Вінницькою міською радою.



Переглядів: 2869
Поширень: 0