18 квітня, у приміщенні Державного архіву Вінницької області відбулася зустріч делегації Інституту національної пам’яті Польщі із заступником голови облдержадміністрації Олександром Крученюком та директором ДАВО Юрієм Легуном.

До складу польської делегації увійшли: заступник директора Архіву Інституту національної пам’яті Польщі Маріуш Квасьняк; заступник директора Архіву ІНП, доктор філософії Маріуш Жулавнік; співробітник Відділу міжнародних відносин ІНП, доктор Дорота Левша; керівник Відділу цифрових засобів ІНП Марек Ліпінський; співробітник Інституту національної пам’яті Польщі Лукаш П’ясецький.

Державний архів Вінницької області отримав нову техніку для оцифровування документів від Інституту національної пам’яті Польщі

Зустріч відбулася в рамках реалізації угоди про співпрацю від 26 березня 2018 р., відповідно до якої Інститут національної пам’яті Польщі отримає доступ до документів у справі «Польської операції» НКВС у 1937 – 1938 рр., які зберігаються у державних архівах Вінницької, Одеської та Хмельницької областей. Метою договору є реалізація довгострокової програми оцифровування архівних документів з історії українсько-польських відносин, зокрема, з історії політичних репресій, які відбувалися за радянських часів. Також одним із ключових напрямів співпраці України та Польщі є налагодження професійних зв’язків, обмін досвідом за різними напрямами роботи та модернізації архівних установ.

Державний архів Вінницької області отримав нову техніку для оцифровування документів від Інституту національної пам’яті Польщі

Сьогодні, в рамках угоди про співпрацю, Інститут національної пам’яті Польщі передав Вінницькому обласному державному архіву дві одиниці копіювальної техніки для оцифровування документів. Під час зустрічі обидві сторони висловили подяку за співпрацю та обговорили подальшу реалізацію спільного проекту. Зокрема, заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк зазначив: «Перш за все, хочу висловити подяку Інституту національної пам’яті Польщі за співпрацю. Приємно відзначити, що ми рухаємося в одному напрямку. Польщу та Україну, зокрема Вінниччину, пов’язує значна кількість історичних подій. На жаль, окремі сторінки минулого є особливо важкими та малодослідженими. Дуже приємно, що Вінниччина увійшла до трійки областей, які долучилися до реалізації угоди про співпрацю. Я переконаний, що на нас чекає ще багато цікавих проектів, які ми зможемо реалізувати. На сьогодні оцифровування архівних документів є особливо важливим, адже з плином часу паперові документи псуються. Завдяки спільному проекту, ми зможемо не лише ознайомитися із маловідомими сторінками історії, а й краще вивчити історію Поділля. Дуже важливо, щоб майбутні покоління більше не повторювали жахливих помилок минулого».

Державний архів Вінницької області отримав нову техніку для оцифровування документів від Інституту національної пам’яті Польщі

Під час зустрічі, заступник директора Архіву Інституту національної пам’яті Польщі Маріуш Квасьняк зауважив: «Ми також задоволені, що маємо можливість вкотре побувати в Україні. Наразі ми намагаємося опрацювати якнайбільшу кількість матеріалів. Для нас це дуже важливо, адже завдяки цим джерелам, ми зможемо ознайомити польських та українських дослідників з тими подіями, які відбулися протягом 30-х рр. минулого століття». Також представники польської делегації зазначили про перспективи створення спільних публікацій стосовно висвітлення подій 30-х рр. ХХ ст. українською, польською та англійською мовами. Під час обговорення подальшої співпраці, гості сусідньої держави розповіли про особливості роботи пристроїв для оцифровування документів та передали Вінницькому обласному державному архіву публікації Інституту національної пам’яті Польщі, які торкаються української історії.



Переглядів: 2106
Поширень: 0