Протягом березня – квітня цього року українськими вченими було здійснено унікальний науковий експеримент - чергове десяте ребальзамування провідного хірурга Миколи Івановича Пирогова. Загалом, процес ребальзамування тривав протягом місяця (з 14 березня по 19 квітня) в умовах спеціальної лабораторії при Національному музеї-садибі ім. М. І. Пирогова. Вже з 20 квітня 2018 року було відкрито доступ до усипальниці Миколи Пирогова. Саме з питання здійснення унікального наукового експерименту ребальзамування тіла М.І.Пирогова, сьогодні, 24 квітня, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулася прес-конференція.

Проведення необхідних заходів відбулося за підтримки Прем’єр-Міністра України В. Гройсмана. З лютого 2018 р. голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій тримав під особистим контролем питання щодо ребальзамування тіла М. І. Пирогова, вважаючи збереження пам’яті про хірурга світового значення обов’язком керівництва області та громади Вінниччини. Також представники Пироговської комісії та виконавчої робочої групи висловили подяку ТОВ медичний центр «Офтальмологічна клініка професора Сергієнка», фірмі «Мед» та ГО «Фундація лікарів та пацієнтів» м. Одеси.

У Вінниці ребальзамували тіло видатного хірурга Миколи Пирогова

Під час прес-конференції присутні мали можливість ознайомитися з основними аспектами проведення організаційних та медичних заходів, спрямованих на підтримку унікального наукового довготривалого експерименту щодо збереження тіла вченого у природному середовищі. Генеральний директор Національного музею-садиби М.І. Пирогова, Заслужений лікар України, кандидат медичних наук, доцент – співголова Пироговської комісії по ребальзамуванню тіла М.І.Пирогова Петро Гунько розповів про перебіг робочого процесу: «Загалом, ребальзамування проводиться раз на 5-6 років. Ми перевищили ці строки, оскільки склалася невизначена ситуація. Для реалізації необхідних заходів було залучено провідних вчених України, зокрема, провідних анатомів та гістологів, які певною мірою займалися проблемою ребальзамації. Вже 7 – 9 листопада минулого року було створено Пироговську комісію, яку очолив ректор Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, – академік, професор Василь Максимович Мороз. До складу комісії включили провідних вчених нашого університету – представників понад 6-ти кафедр різних напрямів, а також співробітників музею, які сьогодні присутні». Також співголова Пироговської комісії Петро Гунько зазначив про застосування в сучасних умовах методики відомого хірурга і анатома, доктора медицини Давида Ілліча Виводцева, який у 1881 р. здійснив бальзамування тіла М. І. Пирогова. Між іншим, під час прес-конференції було проведено історичний екскурс стосовно ребальзамування тіла відомого хірурга. За словами Петра Гунька, до складу Пироговської комісії також увійшли провідні вчені з Києва, Льовова та Сум, що буде виражено у наукових матеріалах. Крім цього, до роботи було залучено молодих учених ВНМУ ім. М. І. Пирогова, які в подальшому зможуть поділитися власним досвідом.

У Вінниці ребальзамували тіло видатного хірурга Миколи Пирогова

У свою чергу, доктор медичних наук, професор кафедри анатомії людини, – співголова Пироговської комісії по ребальзамуванню тіла М. І. Пирогова Юрій Гумінський зупинився на основних аспектах процесу ребальзамування: «Підготовча робота була досить тривалою. Протягом проведення необхідних заходів було застосовано більше 30 новітніх технічних рішень. Нас дуже вразила збереженість тканин тіла Миколи Івановича, що свідчить про високий рівень проведення первинної бальзамації, а також решти втручань, які підтримували тіло в належному стані». Натомість, доцент Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова Сергій Гриценко розповів про особливості проведення необхідних заходів та наголосив на злагодженості роботи комісії та виконавчої робочої групи.

Під час прес-конференції учений секретар Національного музею-садиби М. І. Пирогова, секретар Пироговської комісії по ребальзамуванню тіла М. І. Пирогова Віктор Гайдуков також ознайомив присутніх з особливостями робочого процесу: «Щодня двічі на день протягом місяця ми міряли температуру розчину, визначали рівень вологості у приміщенні та стежили за станом тіла Миколи Івановича Пирогова. Все це фіксувалося похвилинно. Приємно відзначити, що комісія та виконавча група працювали злагоджено в дружній атмосфері, що й посприяло досягненню гарного результату». Долучившись до обговорення, головний зберігач фондів Національного музею-садиби ім. М. І. Пирогова Зінаїда Мартинова також висловила подяку науковцям Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, які увійшли до складу Пироговської комісії та виконавчої робочої групи: «Ребальзамування тіла М. І. Пирогова – це унікальна робота, аналогів якої немає в усьому світі. У нас була злагоджена команда, яка виконувала усі заходи на високому рівні».



Переглядів: 4453
Поширень: 0