Скорочення витрат на енергоносії – це один зі шляхів досягнення фінансової стабільності комунальних підприємств. Тому щороку здійснюється ряд заходів, які спрямовані саме на цей напрямок діяльності муніципальних структур. Минулого року в мийно-прибиральному комплексі автобусного парку встановлено сонячні колектори для підігріву води; на світлофорах міста було замінено 780 лампових модулів на світлодіодні. Також встановлюються загальнобудинкові прилади обліку теплової енергії, триває проект з виробництва електроенергії з альтернативних джерел, утеплюються приміщення закладів тощо. Подібні енергоефективні заходи крім економії коштів мають ще й позитивний вплив на екологію. Крім цього, комунальні підприємства працюють над запровадженням нових видів послуг.

Сьогодні на засіданні виконкому розглядалось питання «Про хід виконання Програми підвищення ефективності роботи комунальних підприємств м. Вінниці на 2016-2020 роки у 2017 році».

«Протягом звітного періоду в місті Вінниці надавали послуги в напрямках транспортного забезпечення, житлово-комунального господарства, благоустрою, охорони здоров’я, культури, спорту, туризму, інформаційного забезпечення 40 міських комунальних підприємств, в тому числі і двох нових, які створені у 2017 році: КП «Центр історії Вінниці» та КП «Вінницький муніципальний центр інновацій», – каже директор департаменту економіки та інвестицій міської ради Віталій Погосян.

З метою збільшення власних доходів та зменшення навантаження на міський бюджет комунальні підприємства запроваджують нові види послуг та постійно шукають шляхи скорочення витрат на надання вже існуючих.

Сонячні колектори, світлодіоди, утеплення – комунальні підприємства міста підвищують свою енергоефективність

Так, протягом ІІ півріччя 2016 року та звітного 2017 року комунальними підприємствами було запроваджено нові види послуг, сума прибутку від їх надання за зазначений період склала 61,9 тис грн.

Міські підприємства працюють над скороченням витрат, насамперед – на енергоносії. У звітному періоді для зменшення втрат теплової енергії КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» проводило реконструкцію теплових мереж на ділянках вулиць: Дмитра Майбороди, Келецька, Пушкіна, Заболотного, Трамвайна, а також – Пирогова, Громова, Кропивницького, Саксаганського, Константиновича, Михайличенка, Магістратська, Стрілецька, Героїв Крут, Лялі Ратушної, Марії Литвиненко-Вольгемут, Івана Миколайчука, Хмельницьке шосе, просп. Космонавтів. Запланована економія споживання палива – 616,8 тис. м3, скорочення викидів СО2 – 1190 т/рік. На виконання інвестиційної програми підприємством у 2017 році в житлових будинках встановлено 282 лічильника теплової енергії.

З метою зменшення витрат електроенергії КП «Вінницька транспортна компанія» здійснено капітальний ремонт 8 тролейбусів та 8 трамвайних вагонів, проведено середній ремонт 51 тролейбуса та 26 трамвайних вагонів тощо. В автотранспортному парку збудовано мийно-прибиральний комплекс та встановлено сонячні колектори для нагріву води, що суттєво вплинуло на зменшення витрат підприємства.

Підприємством «Вінницька спеціалізована монтажно-експлуатаційна дільниця з організації дорожнього руху» протягом 2017 року було проведено заміну 780 одиниць лампових модулів світлофорних об’єктів на світлодіодні, що дало змогу зекономити 240,0 тис. грн.

МКУП «Міськсвітло» за кошти міського бюджету під час проведення робіт з будівництва та реконструкції мереж зовнішнього освітлення було здійснено заміну світильників з натрієвими, ртутними лампами та лампами розжарювання на світлодіодні в кількості 274 шт. Для зменшення витрат на пошук пошкоджень в кабельних лініях за кошти міського бюджету придбана пересувна електротехнічна лабораторія.

Відповідно до укладеного інвестиційного договору між КУП «ЕкоВін» та ТОВ «СУНП АЕТТЗНПС» у 2017 році продовжувались роботи з реалізації соціально-екологічного проекту в частині виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії та її подальший продаж в загальну електромережу за «зеленим» тарифом.

На комунальних підприємствах визначено працівників, відповідальних за впровадження заходів з енергозбереження, які постійно контролюють температурний режим приміщень, використання освітлювальних приладів та води, проводять роз’яснювальну роботу з працівниками підприємств з питань енергозбереження.

«Потрібно досить серйозно ставитись до питання розвитку та покращення роботи комунальних підприємств. Це стосується різних галузей, в тому числі теплозабезпечення, транспорту, роботи ЖЕКів тощо. Також потрібно звернути увагу на надання послуг належного рівня та оптимізацію у комунальних підприємствах», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 2189
Поширень: 0