Вчора опівночі у Тульчині звершився триденний міжнародний фестиваль OPERAFEST TULCHYN 2018. Цього року грандіозне оpen аir - дійство зібрало рекордну кількість глядачів. За три дні фестиваль, що проходив на території частково відреставрованого та оновленого Палацу Потоцьких, відвідали близько сорока тисяч глядачів. Територія парку перед палацом, на час фестивалю, перетворилась на креативний арт-простір із комфортними зонами для відпочинку, вражаючими арт - об’єктами, грандіозними світловими інсталяціями та спеціальною локацією для дітей.

Масштабна сцена, якісний звук, світло та екрани – все продумано організаторами оперного фестивалю так, щоб сценічне дійство було видно глядачам з усіх куточків величезної території.

У коментарях для представників ЗМІ голова облдержадміністрації Валерій Коровій підкреслив, що у підготовці до проведення OPERAFEST TULCHYN 2018 були задіяні значні фінансові і людські ресурси: «Те, що ми з вами сьогодні бачимо – є лише вершиною айсбергу тої роботи, яка була проведена і ще буде вестися. Маємо розуміти: ми робимо лише перші кроки, нам ще необхідно виховати глядача, який сприйматиме світові оперні надбання, тогож Вагнера. Але крок за кроком ми рухаємось в цьому напрямку».

Під час OPERAFEST TULCHYN 2018 презентували ексклюзивну концертну версію бродвейського мюзиклу «Чикаго» 

Очільник області наголосив. що основною ідеєю оперного фестивалю є не лише поступове виховання оперної культури, але й привернення уваги тисяч людей до цього чудового місця у Тульчині, наповненого позитивною енергетикою. «Це важко передати словами, але нічні вистави під відкритим небом сповнюють глядачів незвичайною містичною силою, яку може дати тільки високе мистецтво».

Валерій Коровій повідомив, що з обласного бюджету було виділено 2 млн. грн. на проведення OPERAFEST TULCHYN 2018, зокрема – капітальні видатки на ремонт фасадів, і це лише частина коштів, які були залучені на його підготовку. «Фестиваль відбувся завдяки підтримці Міністерства культури України, численних спонсорів. На сьогоднішній день готується проектно-кошторисна документація щодо комплексних робіт по впорядкуванню території історичної пам’ятки – Палацу Потоцьких. Незабаром будуть проведені громадські обговорення, а підтримку профільного міністра ми вже маємо»,- зазначив голова ОДА.

 Під час OPERAFEST TULCHYN 2018 презентували ексклюзивну концертну версію бродвейського мюзиклу «Чикаго»

Продюсер і натхненник фестивалю у Тульчині Ірина Френкель підкреслила: «Порівняно із першим OPERAFEST TULCHYN 2017 ми маємо сьогодні дійство в рази потужніше,- Шість повноцінних оперних вистав високого виконавського рівня – це справді дуже великий крок вперед. Безперечною родзинкою цьогорічного фестивалю є ексклюзивний показ концертної версії мюзиклу Джона Кандера «Чикаго» за сприяння та підтримки посольства США в Україні».

Третій день фестивалю і справді став його своєрідною кульмінацією, розпочавшись концертною програмою «ГАЛА-ВАГНЕР», приуроченою до 205-річчя від дня народження геніального німецького композитора.

 Під час OPERAFEST TULCHYN 2018 презентували ексклюзивну концертну версію бродвейського мюзиклу «Чикаго»

Твори композитора прозвучали у виконанні кращих солістів Німеччини, Австрії та США Петера Свенссона (тенор, Австрія), Стефані Вайс (мецо-сопрано, США/Німеччина), Елізабет-Марії Вахутки (сопрано, Німеччина), Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії, Академічного хору «Глорія» під керуванням знаменитого диригента Тараса Криси (США) Звучали найкращі арії та увертюри з відомих опер геніального Ріхарда Вагнера: «Трістан і Ізольда», «Перстень Нібелунгів», «Валькірія», «Зігфрід», «Смерть богів», «Золото Рейну» та інших.

Ексклюзивну концертну версію бродвейського мюзиклу Джона Кандера «Чикаго», який вже понад 40 років проходить в США з незмінним успіхом, виконали солісти із США за участю хору «Глорія». Акомпонував тенорам та сопрано симфонічний оркестр Львівської філармонії під керівництвом диригента Тараса Криси(США)

 Під час OPERAFEST TULCHYN 2018 презентували ексклюзивну концертну версію бродвейського мюзиклу «Чикаго»

Варто зазначити, що організатори OPERAFEST TULCHYN отримали право на єдине виконання концертної версії мюзиклу в Україні! А репетиції із танцювальною групою мюзиклу (танцівники з Харкова) проходили по скап-зв’язку зі Сполученими Штатами.

Справжнє свято для поціновувачів оперного дійства забезпечили цього вечора солісти з США - Ендрю Табак, Мішель Джонсон, Ніколь Каплан, Тод Фітцпатрік, Дрейк Шерман, Стефані Вайс.

Постановка концертних номерів - Ольга Лачко (Україна). Режисер концертної версії - заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков.

Як і очікувалось, глядачі зустріли виступ бурхливими та тривалими оплесками. Керівники області й м.Тульчина піднялись на сцену та щиро привітали гостей фестивалю і його організаторів, подякувавши за чудову роботу.

Під час OPERAFEST TULCHYN 2018 презентували ексклюзивну концертну версію бродвейського мюзиклу «Чикаго»

Зворушені артисти ще залишались на сцені, коли небо над старовинним Палацом Потоцьких прикрасили десятки феєрверків.

Другий оперний фестиваль у Тульчині завершився на найвищій ноті. Тож любителі опери цілий рік чекатимуть нових злетів фестивалю OPERAFEST TULCHYN.



Переглядів: 2791
Поширень: 0