Громадянська мережа ОПОРА оголошує відбір учасників на сертифіковану програму «Школа громадського омбудсмена із захисту виборчих прав», яка підготує кандидатів на посади регіональних омбудсменів з виборчих прав, які працюватимуть 24 місяці (протягом грудня 2018 – грудня 2020 рр.). Діяльність  регіональних омбудсменів із захисту виборчих прав припадатиме на виборчі кампанії загальнодержавних виборів 2019 року, місцевих виборів 2020 року та міжвиборчий період.

До участі запрошуються громадяни України, які є професіоналами середньої ланки та, як правило, мають принаймні п'ять років професійного досвіду в галузі правозахисту та/або виборів, працюють аналітиками, експертами, радниками, адвокатами, фахівцями неурядових організацій або в приватній сфері, зацікавлені в процесах трансформації держави, реформі правоохоронних органів та судів, справедливих виборах, додержанні прав людини і мали відповідний практичний досвід.

Не можуть брати участь у програмі особи, які працюють в органах державної влади та місцевого самоврядування, мають представницький мандат, є представниками політичних партій та окремих кандидатів, а також особи, засуджені за вчинення важких, особливо важких, корупційних та виборчих злочинів.

Першим кроком для участі у конкурсі на програму є заповнення до 15 червня 2018 року електронної форми, яка включатиме мотиваційне есе на тему «Найбільші проблеми виборчого процесу в Україні. Як їх подолати» та резюме кандидата.  Комісія оцінюватиме результати анкетування та відбере кандидатів для проходження 2-го етапу конкурсу в формі співбесіди.

До 15 липня 2018 року члени відбіркової комісії через публічний конкурс відбиратимуть кандидатів у регіональні омбудсмени відповідно до чітких критеріїв вмотивованості, політичної незаангажованості та професійних якостей. 

У результаті буде відібрано до 50 учасників для навчання. Після відбору кандидати навчатимуться на спеціально розроблених профільних курсах на базі Українського католицького університету.

25 кандидатів, які найуспішніше складуть оцінювання, після проходження навчання будуть  з січня 2019 рокуінституціолізовані в громадських омбудсменів у кожному з 24 регіонів України та місті Києві. 

Інші кандидати, що успішно завершили навчання та отримали сертифікат, створюватимуть резервний список.

Таким чином, позапартійні, неполітичні, компетентні та мотиваційні експерти працюватимуть у кожному з 24 регіонів України та у Києві. Вони забезпечуватимуть постійний моніторинг та аналіз кримінальних справ, відкритих на основі виборчих злочинів, і постійно стежитимуть за кожною резонансною або важливою справою, сприяти її юридичному розслідуванню. Очікується, що омбудсмени стануть лідерами думок, а зв'язок між виборцями, кандидатами, правоохоронними органами та представниками прав людини допоможе запобігти або врегулювати виборчі конфлікти.

Дізнатись детальніше про мандат регіонального омбудсмена та заповнити електронну форму можна за посиланням.


Переглядів: 1691
Поширень: 0