У Вінниці відбувся круглий стіл в рамках Програми Ради Європи «Інтеркультурні міста», метою якого є активізація діяльності над створенням інтеркультурного іміджу Вінниці. Серед основних завдань круглого столу є підвищення рівня міжкультурної комунікації та інформованості громади, розбудова інтеркультурного діалогу влади та громадськості, заохочення представників національних спільнот до участі у соціокультурному житті міста, а також формування робочої групи над створенням Стратегічного плану інтеркультурної інтеграції Вінниці.

З вітальним словом виступила заступник міського голови Галина Якубович, яка зазначила, що потреба міжкультурної взаємодії все більше зростає у сучасному світі і на часі інвестувати свої час та ресурси у розвиток інтеркультурного міста.

У Вінниці формують робочу групу, яка буде працювати над написанням Стратегії інтеркультурної інтеграції міста

Координатор Програми "Інтеркультурні міста" у Вінниці, менеджер проектів КП "Інститут розвитку міст" Юлія Кашпрук, розповіла про мережу міст проекту. Зокрема про досвід Мелітополя та Павлограда. У своїй доповіді вона навела приклади успішних міжнародних практик, а також охарактеризувала поняття "інтеркультурність".

Експерт, радник регіонального розвитку Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування (Програма "U-LEAD з Європою") Юрій Войціцький поділився знаннями про основи методики розробки Стратегічного планувального документу.

Про досвід співпраці з національними спільнотами Вінницької області розповіла заступник начальника Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації Алла Ратинська.

До обговорення активно долучились представники польської, литовської, азербайджанської, єврейської, ассірійської, грузинської та ромської національних спільнот, представники департаментів освіти, культури, соціальної політики, правової політики та якості Вінницької міської ради, а також представниця Управління патрульної поліції.

У Вінниці формують робочу групу, яка буде працювати над написанням Стратегії інтеркультурної інтеграції міста

Наразі триває процес формування робочої групи, яка буде працювати над написанням Стратегії інтеркультурної інтеграції міста Вінниці.

Зустріч відбулась за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва Integrated Urban Development in Ukraine та Програми "U-LEAD з Європою".

Довідка:

«Інтеркультурні міста» (ICC) - це Програма Ради Європи, започаткована у 2008 р.

Мережа розпочала свій новий етап розвитку у 2015 році відповідно до рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи і її метою є перегляд відповідної політики і розвиток інтеркультурної стратегії для всіх міст-учасників. До міжнародної мережі входить 126 міст з 30 країн світу. Італія, Іспанія, Норвегія, Португалія та Україна мають свої національні мережі. Пілотним українським містом, яке ввійшло у міжнародну мережу, став Мелітополь.

Програма підтримує міста в розробці механізмів управління та політики, що дозволяють представникам національних меншин, переселенцям, мігрантам стати ресурсом для місцевої громади.

У 2016 р. в результаті підпису Меморандуму мером Сергієм Моргуновим та представником Ради Європи Ксенією Рубікондо Вінниця ввійшла до української мережі інтеркультурних міст.

В інтеркультурному місті проживають люди різних національностей, походження, носії різних мов, традицій та релігій. Місто має стратегію та інструменти для роботи з різноманітністю. Таке місто заохочує «змішування» та взаємодію між різними етнічними групами в міському просторі. Інтеркультурність сприймається як процес, який спрямований не на розвиток того чи іншого національного товариства, що є у місті, а на створення платформи їх спільного розвитку усіх національних культур міста.



Переглядів: 2378
Поширень: 0